Počelo snimanje drugog ciklusa TV serijala „Srpski junaci srednjeg veka“

SMEDEREVO, 20. novembar 2019 – U toku je snimanje drugog ciklusa igrano-dokumentarne serije „Srpski junaci srednjeg veka“, prema scenariju i u režiji Gordana Matića, koju realizuje produkcijska kuća Contrast Studios u saradnji sa Telekomom Srbija. Prvi od planiranih šest dana snimanja u Malom gradu Smederevske tvrđave zabeležili smo danas.

Novi ciklus TV serijala „Srpski junaci srednjeg veka“ biće emitovan na Superstar TV kanalu, a svojim naučno-obrazovnim sadržajem, prilagođenim svim uzrastima, donosi priče o nekim od najvećih junaka naše prošlosti.

Kroz deset polučasovnih epizoda serija upoznaje gledaoce sa malo poznatim detaljima iz srpske srednjovekovne istorije i baštine, uz obilje atraktivnih i savremenih ilustracija kako grafičkih, digitalnih, tako i kostimiranih, igranih. Junaci serijala biće Stefan Lazarević, Đurađ Branković, car Uroš, Jelena Balšić, vojvoda Momčilo, Jug Bogdan, Banović Strahinja i Tvrtko I Kotromanić, a kroz priče o njima saznaćemo i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji u srednjem veku, o viteštvu, narodnom, ali i istorijskom, naučnom pamćenju.

U svakoj emisiji narator priče, utoj ulozi je glumac Vladimir Aleksić, zajedno sa eminentnim stručnjacima iz oblasti arheologije, istorije, književnosti i etnologije, kreće na put otkrića istorijskih okolnosti i junaka koji su ostavili traga u srpskoj tradiciji. Kroz veštu kombinaciju naracije i razgovora, zajedno sa stihovima iz epske narodne poezije. Gledaoci će imati priliku da svedoče kako pred njihovim očima oživljavaju naši srednjovekovni junaci kroz prikaze i rekonstrukcije istorijskih događaja, ilustrovane segmentima moderne animacije, kao i igranim sekvencama, uz originalnu scenografiju na autentičnim i istorijski značajnim lokacijama poput manastira Svete Gore, raznih lokacija u Makedoniji, Bugarskoj, Turskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i širom Srbije. Istovremeno, publika će po prvi put moći da vidi i pojedine artefakte značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi.

„Srpski junaci srednjeg veka 2“ biće, kako je rečeno, prikazivani na Superstar TV kanalu, koji mogu da prate korisnici mts TV-a, kablovskog operatora Supernova i satelitske televizije m:SAT tv, kao i korisnici u regionu preko m:tel-a CG i BiH i širom sveta preko GO4TV.

Razgovore sa glavnim akterima novog ciklusa TV serijala „Srpski junaci srednjeg veka“ objavićemo naknadno na portalu Podunavlje.info.

Foto: Goran Sivački

Skorašnji članci

error: Content is protected !!