Izvlačenje olupina nemačkih brodova iz II svetskog rata iz Dunava

20. novembar 2019 – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture planira da se do kraja 2023. izvuku iz vode 23 broda koja u najvećoj meri ugrožavaju međunarodni plovni put i saobraćaj na Dunavu. Specijalizovani ronioci trebalo bi naredne godine u Dunavu kod Prahova da, na mestu gde su Nemci 1944. potopili oko 200 brodova crnomorske flote bežeći pred Crvenom armijom, snime i utvrde koliko neeksplodiranih ubojnih sredstava još tamo ima, a do sredine 2021. trebalo bi da počne i izvlačenje brodova. Ti radovi će potrajati dve do dve i po godine, ukupna vrednost projekta izvlačenja brodova je 23 miliona evra, a finansira ga Evropska investiciona banka.

Potopljeni nemački brodovi ugrožavaju plovni put na tom delu Dunava, naročito kada je vodostaj reke nizak. Budžetom za 2020. godinu predviđeno je 180 miliona dinara, a taj novac će, prema rečima pomoćnika ministra za vodni saobraćaj Veljka Kovačevića, biti upotrebljen za finansiranje podvodnog snimanja i izradu tehničkog izveštaja. U toku je tender za izbor specijalizovanih ronilaca koji treba da u utvrde prisustvo neeksplodiranih sredstava, a na osnovu njnihovih izveštaja  Ministarstvo će objaviti tender za izbor izvođača radova na uklanjanju brodova iz Dunava.

Odluka o tome da li će brodovi, koji su više od 70 godina proveli na dnu Dunava, biti izloženi kao eksponati ili vraćeni Nemačkoj, po rečima pomoćnika ministarke saobraćaja, biće predmet dogovora sa Vladom Nemačke, jer ćemo Srbnija biti dužna da diplomatskim putem vrati pojedine artefakte ukoliko budu pronađeni. Naravno, sve to ukoliko ne bude neophodno da potpoljeni brodovi budu isečeni prilikom izvlačenja, što će se znati tek kada ronioci obave svoj deo posla, snime i obeleže lokacije.

Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!