Dan primirja u Velikom ratu

11. novembar 2019 – Dan primirja u Prvom svetskom ratu jedan je od 11 praznika u zvaničnom kalendaru onih koji se u Srbiji obeležavaju neradnim danima. Praznik je ustanovljen kao znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 časova potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine. Dan primirja u Prvom svetskom ratu je kod nas zvanično prvi put obeležen 2012. godine, do tada je to činjeno u osnovnim i srednjim školama posebnim prvim časom posvećenim ovoj temi.

Glavni motiv za amblem ovog praznika  u Srbiji je se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u našoj zemlji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Osim u Srbiji, ovaj dan obeležava se i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, i Novom Zelandu. Pod imenom  Dan sećanja obeležava se u zemljama Komonvelta, a pod imenom Dan veterana u Sjedinjenim Američkim Državama. U Velikoj Britaniji se često koristi i izraz Dan makova kao referenca na  mak, cvet koji raste u  Flandriji gde je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!