Tribina „Inkluzija i novinarstvo“ za učenike Ekonomsko-trgovinske škole

SMEDEREVO, 6. novembar 2019 – Učenicima Ekonomsko-trgovinske škole, smederevski Crveni krst je priredio tribinu „Inkluzija i novinarstvo“. Reč je o projektu koji je realizovan u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i Kragujevca, a namera je bila da se učenici upoznaju sa tim šta znači inkluzija, kako je sprovesti u svakodnevnom životu i koliko publicitet koji se daje ovom društvenom pitanju može u tome da pomogne.

Najviše zanimanja učenika pobudilo je izlaganje Nevenke Bogdanović, sekretara Crvenog krsta Kragujevca, koja ih je upoznala sa tim kako se inkluzija sprovodi u delo u Hanoveru. Ovaj polumilionski grad u Nemačkoj dobar je primer kako osobe sa različitim stepenima i vrstama invaliditeta mogu ne samo da se uključe u zajednicu nego i da budu njen ravnopravan deo. Za razliku čak i od drugih gradova u Nemačkoj, kroz različite vidove inkluzije, uključivanja u društvo osoba koje bi u nekim dugim okolnostima zbog svoje invalidnosti bile u drugom planu, ovde se sve čini da se one osećaju jednakim i podjednako za zajednicu korisnim s ostalima. Počev od uklanjanja arhitektonskih prepreka za one u kolicima pa do organizovanja posebnih malih fabrika i radionica za ljude sa mentalnim problemima, Hanover čini sve da svi njegovi stanovnici imaju iste mogućnosti. Specifičan vid inkluzije je i rad sa decom i omladinom, sve s namerom da oko 50 hiljada stanovnika ovog grada sa raznim oblicima i stepenom invaliditeta ne osete nikakvu razliku u odnosu na one koji ih nemaju ili još nisu doživeli, jer i starost sa sobom donosi umanjenje određenih sposobnosti.

Na kraju tribine je Tomislav Živanović, sekretar Crkvenog krsta Smederevo, đake je upoznao sa onim što ova organizacija radi, pozvavši ih da joj se kao volonteri uključe.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!