Roman Weixler – budući privremeni otpravnik poslova Ambasade Slovenije

SMEDEREVO, 27. otobar 2019 – Zamenik ambasadora Republike Slovenije u Srbiji i opunomoćeni ministar Roman Weixler prisustvovao je programu pod nazivom „Slovenački dani u Smederevu“, koji je  povodom osnivanja Društva Slovenaca „Martin Krpan“ organizovan u smederevskom Centru za kulturu. Tom prilikom smo gospodina Weixlera zamolili za kraći razgovor.

PI: Slovenačka Vlada je odlučila da opozove ambasadora u Srbiji Istoka Jarca da bi ga imenovala za slovenačkog stalnog predstavnika u EU. On će zameniti na tom mestu Janeza Lenarčiča, koji bi trebalo da bude imenovan za Evropskog komesara. Jarc će biti opozvan 17. novembra, posle manje od jedne godine službovanja u Beogradu. Da li to znači da ćete u tom trenutku Vi biti prvi slovenački zvaničnik u Srbiji?

RW: Sve znate… Da se ne shvata pogrešno, uvek kada ambasador odlazi, onda drugi čovek u ambasadi privremeno preuzme poslove. To se u diplomatiji zove privremeni otpravnik poslova. Ali, to sve u svoje vreme.

PI: Prvi put ste u Smederevu?

RW: Da, prvi put sam ovde i jako mi je drago da se ovde osniva slovenačko društvo. Jako je značajno da se Slovenci koji žive ovde organizuju kako bi sačuvali svoju tradiciju, kulturu I svoj jezik. U tome ćemo ih mi, kao Ambasada, uvek  da podržimo.

PI: Da li je u poslednje vreme intenziviran odlazak radnika sa ovih prostora u Sloveniju?

RW: Ceo region je pogođen jakim odlivom radne snage. Neki od njih traže svoj posao u Sloveniji I tu imate dve strane medalje. Jedna je da u Sloveniji sada radne snage nedostaje I logično je da se ta mesta popune ljudima, radnicima sa ovih prostora, konkretno iz Srbije, jer oni poznaju slovenačku kulturu, tradiciju i lako se prilagode slovenačkom načinu života. Takođe, srpski radnici su poznati kao dobri radnici i zbog toga su traženi. Naravno, ima i druga strana medalje, da radnici odlaze iz Srbije, što naravno nije dobro za ovu zemlju. Na neki način i naše kompanije koje investiraju u Srbiji žele da više kvalitetnih radnika ostaje ovde, tako da se nadam da će ovaj trend ubuduće biti manji. Ne zbog pada privrednog rasta u Sloveniji, nego zbog privrednog rasta ovde u Srbiji.

PI: Odlaze radnici i iz Slovenije…

RW: Pre nekoliko godina kad je bila finansijska kriza, 2013/2014, bili smo suočeni sa ovim problemom. Sada je ovaj problem manji, nije tako drastičan jer ova radna snaga koja odlazi iz Slovenije ima tendenciju da se vrati. Pogotovo sada, kad ima mogućnosti za posao više, ali ako se okrene ekonomska situacija mi ćemo isto biti suočeni sa ovim negativnim trendovima. Nadam se da to toga neće doći.

PI: Koliko građana Srbije radi u Sloveniji?

RW: Teško je reći koliko Srba radi u Sloveniji, mogu da kažem jedan podatak, koliko je prošle godine otišlo srpskih radnika u Sloveniju – oko šest hiljada. To ne znači da je toliko ostalo. Neki privremeno ostaju, preko leta, posle odlaze. Teško je da se ustanovi tačan broj srpskih radnika trenutno u Sloveniji.

PI: Koje su potrebe za radnom snagom u Sloveniji, koji profili nedostaju?

RW: To je klasična radna snaga koja nedostaje, mislim na čitavom prostoru Evropske unije, pogotovo u medicini, zatim vozači, radnici u industriji, posebno u metalurgiji I tako dalje.

PI: Saradnja u oblasti obrazovanja između Srbije I Slovenije

RW: To nije ništa novo, dvostrani ugovor koji jako dobro funkcioniše, znači, srpski studenti mogu besplatno da studiraju u Sloveniji. Naravno, postoje neka ograničenja u odnosu na broj studenata. Tačan broj ne mogu sada da kažem Za nas je to ‘tajni podatak’. Ne možemo da dođemo do podatka koliki je broj studenata u Sloveniji jer bi to bilo kršenje našeg Zakona o zaštiti podataka. Različite su procene, ali nas kao ambasadu raduje jako bogata razmena studenata, znači da ima dosta srpskih studenata u Sloveniji I da ima dosta slovenačkih studenata u Srbiji, jer to su osnovi za buduću saradnju dveju zemalja.

Slovenačka zajednica u Srbiji ima 17 društava, od Subotice do Leskovca, među kojima je najmlađe Društvo Slovenaca „Martin Krpan“ u Smederevu. Osnovano je u julu ove godine i broji oko 80 članova, ali se taj broj, prema rečima predsednice Ikonije Popović, svakodnevno povećava zbog velikog interesovanja. Društvo je osnovano sa ciljem očuvanja nacionalnog identiteta, jezika i kulture, promovisanja dobrih odnosa između Srbije i Slovenije i povezivanja gradskih institucija sa institucijama u Sloveniji. Prema rečima predsednice Društva, cilj im je i da privuku turiste u naš grad, kao i da spoje škole i vrše razmene đaka.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!