Negovanje tradicije evropskog života zasnovano na različitosti

SMEDEREVO, 27. otobar 2019 – U prepunoj Koncertnoj dvorani Centra za kulturu sinoć je organizovan program pod nazivom „Slovenački dani u Smederevu“, povodom osnivanja Društva Slovenaca „Martin Krpan“ u Smederevu.

Zamenik ambasadora Republike Slovenije u Srbiji i opunomoćeni ministar Roman Weixler, obraćajući se prisutnima, pored ostalog je rekao da je stvaranje novog Društva Slovenaca u Smederevu za Ambasadu (Republike Slovenije) “velika stvar”.

“Mislimo da je društvena delatnost osnova na kojoj može da se sačuva slovenački narod koji živi izvan granice matične države i zato mi je drago što će ovde u Smederevu postojati Društvo sa kojim će Slovenci koji žive ovde da neguju svoju tradiciju, kulturu i svoj jezik i to da dele sa građanima Smedereva. Istovremeno, Smederevo dobija tačku saradnje sa Slovenijom, tako da verujem da ćemo ubuduće češće biti ovde. Smederevo će ovim biti bogatije za jednu kulturnu delatnost i, u širem kontekstu, znači da neguje tradiciju evropskog života koja je zasnovana na različitosti.“

Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje Svetlana Mihajlović je ocenila da je ovakvo povezivanje bitno, jer možemo da razmenimo iskustva i znanja i time omogućimo mladima da na zanimljiv način prošire domene interesovanja i dodala da će Društvo „Martin Krpan“ omogućiti sugrađanima besplatno pohađanje kursa slovenačkog jezika.

Predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine Saša Verbič je istakao da  je uvek postojala težnja Slovenaca u Srbiji, koji žive od severa do juga, za okupljanjem i očuvanjem jezika i običaja koji su osnova identiteta svakog naroda i zato slovenačka zajednica u Srbiji ima 17 društava, od Subotice do Leskovca. Podsetio je da su Slovenci na prostorima Srbije prisutni već skoro 200 godina i u tom periodu su dali značajan doprinos njenom razvoju i ostavili trag u njenoj istoriji. On se zahvalio Ministarstvu obrazovanja Republike Slovenije koje je pokazalo razumevanje i omogućilo da učiteljica Tatjana Bukvić počne sa radom na učenju slovenačkog jezika u Smederevu.

Direktorka Muzeja u Smederevu Tatjana Gačpar podsetila je na srednjovekovne  porodične veze porodica Branković i Celjski koje su povezale Slovence i Srbe. Govoreći o kulturi kao tački povezivanja koja ima univerzalni jezik, ona je pozvala slovenačke prijatelje da ponovo utvrdimo mostove kulture i da budu naši goste kako bi se bolje upoznali.

Marija Vauda, autorka izložbe „Znameniti Slovenci u Srbiji“, koja je posvećena poznatim Slovencima koji su živeli na ovim prostorima tokom 20. veka i koji su svojim delom obogatili javni i kulturni život, i u velikoj meri doprineli razvoju društvenih nauka, tehnike i medicine u Srbiji, koja u galeriji Centra za kulturu može da se pogleda do 30. oktobra, u nadahnutom govoru rekla je, pored ostalog, da su akteri izložbe „posle streljanja ‘sto na jednoga’, posle logora, došli vođeni pozivom profesije i svog talenta, tražeći u srazmerama odgovor u zagrljaju i razumevanju. Opasani nekadašnjom idejom slovenstva, zaljubili se, zaposlili, stvarali, osnivali porodice, ostali sahranjeni, poginuli. Rodili se ponovo kroz svoju decu i unuke i svoju duhovnu i materijalnu svetlosnu projekciju.“

Predsednica Udruženja „Martin Krpan“ Ikonija Popović zahvalila se prisutnima što zajedno promovišu povezivanje slovenačke i srpske zajednice, kulture i običaja i objasnila kako se rodila ideja o osnivanju udruženja Slovenaca u Smederevu. Društvo planira da se poveže sa svim bitnim institucijama od kulturnog značaja, kako u Sloveniji tako i u Srbiji, i učestvovaće u manifestacijama sa ciljem očuvanja nacionalnog identiteta, jezika i kulture.

U programu, koji je odisao bliskošću dva etnosa, učestvovali su hor pojača družba „Sava“ Beograd, KUD „Ratko Matić – Rale“ Saraorci, Etno grupa Muzičke škole „Kosta Manojlović“ Smederevo, učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i igrači KUD „Kurenti“ Ptuj, koji su bili svojevrsna atrakcija u karakterističnoj nošnji. Svoj gastro kutak sa jedinstvenim slatko-slanim đakonijama predstavile su organizacije žena iz Male Krsne, Skobalja, Lugavčine, Saraoraca i Drugovca.

Nastava slovenačkog jezika, koju je omogućilo Ministarstvo prosvete Republike Slovenije, odvija se u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Smederevu, svakog utorka za 30 dece I 30 odraslih.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!