Savet za borbu protiv korupcije: Ugovori pred javnost – i onaj za Železaru

Izvor: Insajder.net, 26. oktobar 20196 – Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio je objavljivanje svih ugovora i prateće dokumentacije o raspolaganju javnom svojinom koji su ostali nedostupni javnosti. Železara Smederevo, Fijat, Er Srbija, Beograd na vodi, koncesija za Aerodrom Nikola Tesla… samo su neki od primera slučajeva u kojima je, prema mišljenju Saveta, javnost ostala uskraćena za potpune informacije.

„Svi ugovor koji nisu dostupni javnosti bude sumnju da se prikrivaju podaci koji nisu od opšteg nacionalnog interesa, već da to može biti u interesu određenih grupa ili pojedinaca“, istakao je Savet u izveštaju koji je dostavljen Vladi.

 U svom izveštaju, Savet je od Vlade tražio i objavljivanje ugovora koji će biti zaključeni u budućnosti, za čije objavljivanje ne postoji zakonska smetnja, odnosno razlozi koji zahtevaju poverljivost, već opravdan interes javnosti da zna kako se raspolaže imovinom velike vrednosti, koja je vlasništvo svih građana Srbije.

U izveštaju o netransparentnosti ugovoranja, objavljenom na sajtu Saveta (http://www.antikorupcija-savet.gov.rs/izvestaji/cid1028-3290/izvestaj-o-netransparentnosti-ugovaranjawww.antikorupcija-savet.gov.rs) navodi se da je javnost Srbije ostala je uskraćena za potpune informacije i dostupnost ugovora i dokumentacije koja se odnosi na preduzeća Fijat Кragujevac, Železara Smederevo, Er Srbija, „Beograd na vodi“, kao i za dokumentaciju koja se odnosi na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, koncesiju za Aerodrom Nikola Tesla, prodaju Galenike, PКB-a, Ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor i raspolaganje drugom državnom svojinom.

Ukazano je i da su ugovori koji se zaključuju bez javnog oglašavanja, a da nakon toga nisu dostupni javnosti na uvid, iako za to ne postoje nikakva zakonska ograničenja, podložni visokom stepenu korupcije, ne samo u postupku ugovaranja, već i tokom njihove realizacije.

„Pravdajući nedostavljanje podataka poslovnom tajnom ili pretežnijim interesom zaštite ekonomskih interesa države u odnosu na pristup informacijama, organi vlasti u svim navedenim slučajevima izbegavaju transparentnost raspolaganja javnom imovinom velike vrednosti. Prikrivanje takvih podataka onemogućava kontrolu trošenja javnih sredstava, pa samim tim i ozbiljno ugrožavanje ekonomske snage države, a ne njene zaštite. Neobjavljivanje podataka slabi poverenje u institucije i dovodi u pitanje vladavinu prava“, ocenio je Savet.

Preporuka Saveta je da Vlada Srbije blagovremeno planira projekte od nacionalnog značaja, uz obrazloženje po kojim merilima i kriterijumima su to projekti od nacionalnog značaja i da omogući javnu raspravu stručne javnosti uz transparentno informisanje svih građana.

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15917/Savet-za-borbu-protiv-korupcije-traži-objavljivanje-ugovora-o-raspolaganju-javnom-svojinom-Tajni-ugovori-otvaraju-prostor-za-korupciju.htm

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!