Počela Smederevska pesnička jesen – uručen 50. Smederevski Orfej

SMEDEREVO, 15. oktobar 2019 – Otvaranjem nekoliko izložbi knjiga, darivanjem knjiga i susretom pesnika u Narodnoj biblioteci Smederevo danas su  tokom prepodneva počeli centralni programi jubilarnog, 50. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, da bi potom bili nastavljeni u Muzeju u Smederevu, uz dodelu Smederevskog Orfeja u završnici prvog festivalskog dana.

Biblioteka je priredila jedinstvenu izložbu pesničkih knjiga na srpskom jeziku objavljenih između dva festivala – 19. Sajam poezije, ali i izložbe knjiga i dokumenata iz fondova Biblioteke o Momčilu Nastasijeviću, povodom 125 godina od rođenja, Vojislavu Iliću, povodom 125 godina od smrti i o Voltu Vitmenu, povodom 200 godina od rođenja. Narodnu biblioteku, knjigohraniteljicu i partnera Festivala, predstavila je Marina Lazović, direktorka. Stihove velikih pesnika govorio je Miljan Guberinić, zatim su tokom  svečanosti darivanja, pesnici  darivali svoje knjige Narodnoj biblioteci Smederevo, a zauzvrat dobili na poklon književni časopis u izdanju ove ustanove, Mons Aureus. U ime pokrovitelja manifestacije, Grada Smedereva, prisutne je pozdravila Marina Tirnanić, članica Gradskog veća resorno zadužena za kulturu.

Naredni, prepodnevni program pod nazivom Pesništvo u temeljima grada održan je u Muzeju u Smederevu, gde je direktor Festivala Goran Đorđević predstavio ovogodišnja festivalska izdanja, a Muzej je pesnike ugostio na odgovarajući način – prezentacijom svojih postavki. Malena zvezda ovog druženja bila je devetogodišnja Elena Paunović, jedna od najmlađih poeta čija se pesma našla u knjizi Zlatno slovce. Naime, njena pesma Naopačke, jedna je od dvanaest odabranih, sa istim naslovom, na konkursu Zlatno slovce, povodom novoustanovljene nagrade u okviru dečijeg festivalskog programa – Jedan naslov za trinaest pesama (trinaesta, ili prva pesma je nagrađenog dečijeg pisca, dobitnika nagrade Zlatni ključić, Branka Stevanovića).

Nagrada Smederevski Orfej za 2019. godinu, koja se dodeljuje zavičajnom pesniku, večeras je uručena Svetozaru Nikoliću za pesmu „Uzdah“. Predsednica žirija, Tatjana Lazarević Milošević, rekla je da su se članovi jednoglasno opredelili za nagrađenu pesmu.

„Pesma ’Uzdah’ osobena je po krajnje svedenom pesničkom izrazu, koji je mogao nastati samo preciznim pesničkim brušenjem i izborom reči koje predstavljaju i označavaju samoogoljenu bit jedne teskobne, mučne i bolne egzistencijalne situacije“, pored ostalog navodi Lazarević Milošević u obrazloženju i dodaje da „pesma ’Uzdah’ čitaocu predočava usamljenost i otuđenost jedinke u savremenom svetu u kojem su zanemarene i urušene temeljne vrednosti kulture i morala, pokidane veze među ljudima, ugašene čiste, tople, iskrene emocije i ukinuta svaka mogućnost da se izgradi utočište i pronađu uteha i smisao.“

Nagradu Smederevski Orfej, rad Selimira Jovanovića, što je legendarnog smederevskog profesora fizike dodatno obradovalo, pedesetom dobitniku je uručio direktor Međunarodnog festivala poezije, Goran Đorđević.

„Ta vitalnost, taj mladi duh, ta bistra pamet u ovoj poeziji označavaju jednog posebnog čoveka, posebne nadarenosti. Čestitajući mu, kao njegov đak i prijatelj, ponosan sam što je među nama i daje nam podstrek da opstanemo u ovim našim prometejskim poduhvatima u vremenima koja nisu baš naklonjena poeziji“, kazao je Đorđević.

Prethodno je program Pesnička baština bio posvećen podsećanju na 110 godina od objavljivanja pesme Santa Maria della Salute, a zatim su pesme kazivali dosadašnji laureati Smederevskog Orfeja, kojih je za 50 godina postojanja Festivala bilo više od trideset (pojedini autori bili su dobitnici više puta). U muzičkom delu programa, pored učenika Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Smedereva, publiku su zvucima klavira i pesmom razgalili i umetnički nadareni festivalski voditelji Marina Milenković i Miljan Guberinić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!