Pobednik silazi sa postolja 10. oktobra – uz direktan prenos na FB

BEOGRAD, 7. oktobar 2019 – Na rekonstrukciji spomenika Pobednik angažovano je u više faza preko 50 radnika, a jedan od ključnih učesnika restauracije skulpture, koji će narednih nekoliko meseci u svom ateljeu ugostiti Pobednika je smederevski vajar dr Zoran Kuzmanović.

Radovi na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrđavi izazvali su veliku pažnju javnosti, a najznačajniji korak u ovoj fazi radova, svakako predstavlja spuštanje bronzane figure, kao neminovan deo procesa restauracije, i njeno odnošenje u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića na popravku. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tim povodom osmislio niz koraka kojim bi čitava zainteresovana javnost bila uključena, čime bi se ostvarila potpuna transparentnost postupka. Najpre je otvoren twitter nalog @pobednikSK na kome Zavod redovno izveštava o planiranim i izvedenim koracima, potom je za dan demontaže skulpture predviđen live prenos na Facebook stranici Zavoda.

Inače, rezultati endoskopskog snimanja unutrašnjosti skulpture pokazali su da je Pobednik obezbeđen samo sa jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge!

Sajla je vremenom istrulila i tokom radova biće zamenjena adekvatnijim rešenjem

Demontaža bronzane skulpture predviđena je za 10. oktobar 2019. godine. Po demontaži i postavlјanju skulpture na odgovarajuće vozilo, zainteresovani sugrađani će na Carigradskom drumu imati prilike da se „oči u oči“ upoznaju sa Pobednikom, da izbliza vide njegova oštećenja, što je svakako izvanredan istorijski događaj, kao i sama restauracija nakon više od devet decenija.

Izvor i foto: Twitter, pobednikSK, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Skorašnji članci

error: Content is protected !!