Javni poziv za projekte u vezi sa jedinstvenim upravnim mestom

5. oktobar 2019 – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je gradovima, opštinama i gradskim opštinama javni poziv za prijavu projekata koji će biti finansirati u okviru Programa „Podrška u uspostavlјanju jedinstvenog upravnog mesta (JUM)“, objavljeno je danas na sajtu ovog ministarstva.

Ovim Programom sa 45 miliona dinara biće podržano do deset lokalnih samouprava i gradskih opština, a sredstva mogu da se koriste za formiranje i opremanje jedinstvenog upravnog mesta, rekonstrukciju i adaptaciju prostora, nabavku neophodnih tehničkih sredstava za njegovo uspostavlјanje… Sredstva Programa odobravaju se bespovratno, a opštine koje budu podržane u okviru  Programa, dužne su da obezbede učešće od 10 odsto od iznosa odobrenih sredstava, a rok za prijavu je do 14. oktobra 2019. godine.

Ministarstvo je prošle godine, najpre kao pilot Program sa 52 miliona dinara, podržalo osam lokalnih samouprava koje organizaciju rada i radni prostor prilagođavaju uspostavlјanju jedinstvenog upravnog mesta.

Osnovna ideja uvođenja jedinstvenog upravnog mesta jeste da ono postane pristupna tačka u gradskim i opštinskim upravama za komunikaciju građana sa više organa sa kojima bi oni inače morali sami, direktno i na različitim mestima da stupe u kontakt da bi ostvarili neko svoje pravo. Nakon uspostavlјanja jedinstvenog upravnog mesta građani će moći da na jednom mestu podnesu svoje zahteve, dobiju sve relevantne informacije i da nakon brze i efikasne saradnje svih relevantnih organa za konkretan postupak, a u komunikaciji sa samo jednim službenikom, dobiju i odgovarajuće rešenje, potvrdu i slično, pri tom štedeći i vreme i novac.

Ilustracija: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Skorašnji članci

error: Content is protected !!