Istraživanje o položaju žena, dece i porodica u marginalizovanim grupama

2. oktobar 2019 – Na teritoriji Republike Srbije u toku je sprovođenje šestog ciklusa Istraživanja višestrukih pokazatelјa – MICS 6. Istraživanje je počelo 2. septembra i trajaće do 10. novembra 2019, a sprovodi se i u mestima Podunavskog i Južnobanatskog okruga.

MICS globalni istraživački program koji priprema UNICEF, zajedno sa različitim agencijama Ujedinjenih nacija i koji se, u petogodišnjoj dinamici, sprovodi u saradnji sa nacionalnim statistikama.

U prve tri i po nedelјe rada na terenu, od 10.000 izabranih domaćinstava, 11 timova Republičkog zavoda za statistiku posetilo je 3.512 domaćinstava (2.842 iz nacionalnog uzorka i 670 iz uzorka domaćinstava koja žive u romskim naselјima).

Stopa odgovora u nacionalnom uzorku je  84,9%, dok je stopa odgovora u uzorku domaćinstava koja žive u romskim naselјima preko 97%.

U nacionalnom uzorku anketirano je 1.260 žena, 601 dete mlađe od 5 godina i 624 dece uzrasta od 5 do 17 godina. U uzorku domaćinstava koja žive u romskim naselјima anketirana je 650 žena, 321 dete mlađe od 5 godina i 356 dece uzrasta od 5 do 17 godina.

MICS je veoma važno istraživanje kojim se prikuplјaju različiti pokazatelјi o položaju, pre svega, žena i dece, zatim o položaju porodica, položaju marginalizovanih grupa stanovništva itd. Cilј je da se pomogne u obezbeđivanju pokazatelјa koji ne postoje u administrativnim izvorima i podacima iz drugih istraživanja. Predstavlјa jedini izvor podataka za mnoge indikatore koji se odnose na zaštitu deteta, obrazovanje u ranom detinjstvu (pohađanje predškolskih ustanova), imunizaciju (vakcinacija dece), opšte obrazovanje, obrazovanje romske populacije, zatim na zdravlјe populacije, navike u ishrani itd. 

Svi podaci se prikuplјaju u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici, prikuplјeni podaci su službena tajna i objavlјuju se isklјučivo u zbirnom (agregiranom) obliku.

Istraživanje se sprovodi kroz zajedničku saradnju EU Delegacije u Srbiji, UNDP-a, UNICEF-a i RZS-a.

Zahvalјujemo se, navodi se u dopisu koji je danas stigao u našu redakciju iz Odseka za komunikaciju i informisanje Republičkog zavoda za statistiku, svim domaćinstvima koja su do sada učestvovala u istraživanju i molimo sve kod kojih će anketari RZS-a doći do 10. novembra da sarađuju sa našim timovima i time pomognu da što bolјe sagledamo položaj žena i dece u Srbiji. Otvorite vrata, pokažite da vam je stalo!

Skorašnji članci

error: Content is protected !!