Odbornici se saglasili sa prodajom hale i zemljišta PKC-u

SMEDEREVO, 27. septembar 2019 – Smederevska Gradska skupština zasedala je ovog petka, na dnevnom redu je bila samo jedna tačka: Predlog odluke o otuđenju iz javne svojine grada Smedereva putem prikupljanja pisanih ponuda nepokretnosti u Šalinačkoj ulici u Smederevu.

Nepokretnosti su hala, u kojoj i sada radi kompanija PKC, i nekoliko objekata koji su pored nje, kao i zemljište na kome se sve to nalazi u površini od nešto više od 5,7 hektara. Posle jednoipočasovne diskusije, ređe rasprave, odbornici su se na kraju sednice složili da se sve to proda jedinom zainteresovanom, kompaniji PKC, za ukupnu cenu od 6 miliona 292 hiljade evra, u dinarskoj protivvrednosti, iznos koji će, kako se čulo, biti uplaćen početkom naredne nedelje, odmah po potpisivanju ugovora o kupoprodaji.

– Ovo je važno, pre svega za 2.700 ljudi koji tamo rade, jer im je posao nadalje zagarantovan, pošto ovo znači da ovaj investitor sada, kada je vlasnik, neće otići iz Smedereva. Čujem, kažu „prodali ste zemlju“, tih 5,8 hektara. Pa ne može ta hala da visi u vazduhu. A ono što je od svega najbitnije, PKC ima nameru da tu podigne još jednu halu od 10.000 kvadrata, za koji dan počinje priprema terena, i da zaposli još najmanje hiljadu Smederevaca – obrazložila je predlog, koji je do odbornika stigao s njenim potpisom, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović,

Grad je, podsetila je gradonačelnica, 2014. godine podigao kredit od 7,8 miliona evra, da je za izgradnju ove hale dato 5,8 miliona evra, a da su od preostalog novca napravljeni putevi, pristupne saobraćajnice i ostala infrastruktura u ovom delu Slobodne zone. Podignuta je i druga hala, površine oko 3.000 kvadrata, koju grad sada izdaje i po tom osnovu ima prihod.

Usledilo je i objašnjenje o ekonomskoj opravdanosti prodaje. Grad je, naime, kako je kazala Avramovićeva, za četiri godine, koliko je hala izdavana, po tom osnovu od zakupca prihodovao 4 miliona evra. Ukupno, sa kupoprodajnom cenom koja će biti isplaćena, od PKC-a će tako stići oko 10,3 miliona evra u gradsku kasu. Njena ideja je da se novcem od prodaje isplati preostali deo kredita, više puta je to ponovila, tako da se stekao utisak da moguće ima nekih koji imaju drugačija razmišljanja, pa je ovim putem to htela da naglasi. Uostalom, kako je kazala, uskoro sledi rebalans budžeta pa će se tada videti gde će i na šta ostatak novca biti raspoređen.

Opozicija je i u ovu sednicu bojkotovala, sa izuzetkom DSS, i jedini disonantni tonovi stigli su s te strane i od nezavisnog odbornika Jovice Vujovića. Miloratka Bojović iz DSS-a je naglasila da je protiv bilo kakve prodaje gradske zemlje, pogotovo strancima. Izrazila je, kao i Vujović, nezadovoljstvo zbog činjenice da je sve urađeno po hitnom postupku, da su odbornici o zakazanom terminu zasedanja i onom o čemu će odlučivati obavešteni manje od 24 časa pre nego što je sednica počela. Sva ta hitnost, kako je kazala, upućuje da je u pitanju, u najmanju ruku marifetluk, ako ne i nešto gore.

Odbornici vladajuće većine su na kraju izglasali predlog sa  43 glasa za, bez uzdržanih i protiv.

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!