Putnici, nautički turisti, gde ste da ste ili Šorom kruzeri, a Dunavom čeze

SMEDEREVO, 1. septembar 2019 – U prethodnih nekoliko nastavaka serijala „Smederevo na Dunavu“ uverili smo se da su ovom rekom u ovaj kraj, i ovaj grad, odvajkada dolazili putnici i namernici. Bilo je to tako sve relativno doskora, kada su promenile okolnosti i putnički rečni saobraćaj u nas, ni kriv ni dužan, gurnut u zapećak. A onda su nam, pre nekoliko godina obećali da će se to okrenuti, da će izgradnjom pristana sve doći na staro, da će Smederevo opet biti mesto u koje se dolazi vodom. Ali ne bi. Zašto? Gde je zapelo? Kada će se obećanje ostvariti?

Sve i da ga nismo u međuvremenu skrajnuli i maltene zaboravili, vezujući svoje kretanje za skuplje varijante na zemlji i vazduhu, i putnički saobraćaj na Dunavu, kao i mnoge druge oblasti, treba sada nanovo urediti, prirediti i upodobiti u skladu sa međunarodnom regulativom. Nije više u pitanju puko prevoženje brodovljem, to se sada zove nautički turizam, lađe i šajke zamenili su kruzeri. E, da… I nije više pristanište, ono ne valja, sad je pristan…

A to upodobljavanje ne ide ni lako ni brzo. Čini se, barem u Smederevu, ne onoliko koliko bi moglo i moralo da bude. Jer, neki naši drugi gradovi, na istoj reci, sa ni približno tolikom tradicijom u ovoj vrsti putničkog saobraćaja, polako su se tu pronašli. Ne i Smederevo, kao da ovde nisu oduvek pristajali brodovi sa putništvom, trebalo je izgraditi/postaviti novi pristan,odrediti lučkog operatera…

„Lučki operater jeste izabran prošle godine i čine ga Konzorcijum Đerdap usluge ad Kladovo i Emporio team doo Beograd. Od trenutka preuzimanja pristana, na samom pristanu je bilo potrebno da se otkloni veliki broj nedostataka koji su početkom ove nautičke sezone u celosti otklonjene. Međunarodni putnički pristan je po izveštaju Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, potpuno opremljen i osposobljen za prijem korisnika, odnosno putnika. S obzirom da se nautička sezona dogovara i ugovara godinu i dve unapred, ove godine će broj pristajanja očigledno biti minimalan“, odgovara na naše pitanje, gde je zapelo, Angelina Mladenović iz Đerdap usluga.

Dakle, kruzeri će ovde stizati i sa njih turisti u Smederevo silaziti, za godinu-dve. Vremenska odrednica zvuči poznato, a?

„Kada je reč o putničkom saobraćaju, na međunarodnim putničkim pristaništima u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni očekuje se oko 1300 pristajanja kruzera, čime će se premašiti prognoze Strategije razvoja vodnog saobraćaja prema kojima će se ovaj broj pristajanja ostvariti do 2025. godine“, kažu iz Agencije za upravljanje lukama kao odgovor na upit dokle se stiglo sa razvojem putničkog saobraćaja na Dunavu.

Što se Smedereva tiče, nije bilo oduvek tako. Da gledate pusti pristan i brodove koji prolaze sred Dunava da negde drugde budu privezani i da iz njih u grad izlegnu turisti. Ne. Odavde je dnevno kretalo i ovde dolazilo i po pet-šest, ono ne kruzera, ali lađa, što možete da vidite na ovoj slici. Da, tada, pre onog rata, štampali su se redovi vožnje za brodove, baš kao i za vozove, kasnije autobuse. Tačno se znalo kada i na koji brod treba da se popnete, da biste na vreme stigli na polazak iz Smedereva recimo za Beograd ili Veliko Gradište.

Smederevsko pristanište je osim običnog sveta primalo i krunisane glave. Tako je ostala zabeležena anegdota o govoru predsednika smederevske opštine Živka Pandurovića prilikom dočeka parobroda sa kraljevskim parom 1902. godine na pristaništu u Smederevu. Brojnom okupljenom narodu, Pandurović se ovako obratio: „Braćo i sestre, građani grada Smedereva! Mi smo se ovde sakupili da dočekamo i pozdravimo miloga nam kralja Aleksandra, gospođu mu Dragu, oca mu Milana i milu mu majku Nataliju!“. Tu se narod ustalasao, pa se čulo i: „Znam te, Žiko, platićeš mi kad dođeš u Beograd!“. Aleksandar se ipak nije osvetio Žiki, nije dovoljno dugo poživeo.

Nema više parobroda, nema ni takvih predsednika opština. Ima pristana. I kruzera. Svako malo naiđu. I prođu. Pored Smedereva.

Projekat „Smederevo na Dunavu“ sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!