Od 1. septembra 15 posto skuplji autobuski prevoz u Velikoj Plani

VELIKA PLANA, 30. avgust 2019 – Od 1. septembra cene autobuskog prevoza u Velikoj Plani biće veće za 14,58 odsto, pošto su na juče održanoj sednici Skupštine opštine  odbornici dali saglasnost „Jugoprevozu“, preduzeću koje na području ove opštine obavlјa gradski i međugradski prevoz, da poveća cene.

Od 28 prisutnih odbornika povećanje cena podržala su njih 24, dok su tri bila protiv.

Direktor „Jugoprevoza“ Saša Jovanović je obrazložio da sadašnje cene prevoza ozbilјno ugrožavaju poslovanje preduzeća i da je povećanje uslovlјeno povećanjem troškova poslovanja, pre svega povećanjem cena goriva i plata radnika.

  • Mi cene nismo povećavali od 2017. godine dok je to većina prevoznika u susednim opštinama učinila.

Radovan Uskoković, odbornik Pokreta snaga Srbije, podsetio je da je 25. januara Opštinsko veće odbilo zahtev Jugoprevoza, uz obrazloženje da nema razloga za bilo kakvo povećanje. Postavio je pitanje šta se to promenilo za sedam meseci „pa onda nije bilo opravdano ni povećanje od jedan odsto a sad jeste od skoro 15 odsto“.

Samostalni odbornik Goran Maksimović je istakao da Jugoprevoz ima monopolski položaj i da opštinsko rukovodstvo u narednom periodu mora da pronađe konkurenciju, jer bez konkurencije nema realne tržišne cene prevoza.

On je rekao da je cena prevoza od Velike Plane do 10 km udalјenog Markovca veća od cene prevoza od Beograda do Obrenovca i da je do planjanskih sela sad jeftinije putovati automobilom nego autobusom.

  • I najvažnije, cene prevoza u gradu povećane su za jedan odsto, a cene prevoza do sela u proseku 15 odsto. To je udar na selo i polјoprivrednike. Ljudi sa sela najviše koriste autobuski prevoz a lјudi u gradu skoro nikako, jer su u pitanju kratke relacije. Na prošloj sednici smo povećali cenu vode, sad povećavamo cenu prevoza, postavlјa se pitanje šta je sledeće  – kaže Maksimović.

Protiv povećanja cena prevoza izjasnio se i odbornik Dragan Maksimović, predsednik OO JS. On je istakao da je u Jagodini koalicija SNS-JS–SPS obezbedila besplatan autobuski prevoz za sve građane, ubeđen je da je to moguće i u Velikoj Plani i apelovao je na opštinsko rukovodstvo u Velikoj Plani da oformi jednu stručnu komisiju koja bi razmotrila njegov predlog.

Od jeseni 2015. cene autobuskog prevoza u Velikoj Plani povećane su za ukupno 50 odsto.

Dušan Marić

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien