Počela primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

22. avgust 2019 – Od danas je počela primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, devet meseci nakon što je stupio na snagu. S tim u vezi danas se obratio i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podsećajući sve kojima ovaj zakon nameće određene obaveze i odgovornosti, a naročito organe vlasti, velika privredna društva, srednja i mala preduzeća i preduzetnike da se, ukoliko to do danas nisu učinili, usklade sa obavezama po novom zakonu.

Poverenik još jednom konstatuje da početak primene zakona nažalost nije odložen, uprkos činjenici da mnogi subjekti na koje se zakon odnosi nisu ili nisu dovolјno spremni za početak primene zakona.

Naime, novi zakon propisuje obavezu određenog kruga subjekata da imenuju lice za zaštitu podataka, sprovođenje procene uticaja na privatnost pri planiranju novih radnji obrade podataka, vođenje evidencija radnji obrade podataka, saradnje sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Podsetimo, ukazujući na njegove brojne nedostatke, zbog nejasnoća ili nedorečenosti u nekim segmentima, tekst zakona više puta su kritikovali bivši poverenik Rodoljub Šabić i organizacije civilnog društva, ali to nije sprečilo početak njegove primene.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!