Minimalna cena rada – još uvek daleko od dogovora

22. avgust 2019 – Predstavnici sindikata, Unije poslodavaca i Ministarstva finansija Srbije izneli su danas predloge o minimalnoj ceni rada, ali nisu uspeli da dođu do dogovora, rekao je novinarima nakon današnjeg sastanka član pregovaračkog tima za utvrđivanje „minimalca“ za narednu godinu u ime sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić.

Ministarstvo finansija je predložilo da se minimalna zarada poveća od šest do deset odsto i da najniža cena rada po satu iznosi umesto 155,3 dinara od 165 do 170 dinara, što bi za 174 sata mesečno iznosilo približno 30.000 dinara.  Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ imaju jedinstven stav da cena rada po satu treba da iznosi 193,7 dinara, što bi za 174 sata iznosilo oko 33.700 dinara i pokrivalo bi minimalnu potrošačku korpu 90 odsto.

„Sada je minimalac 27.000 i nešto, a minimalna potrošačka korpa je 36.000 dinara… Ali, pazite, minimalna korpa za tročlanu porodicu u kojoj nema troškova letovanja, niti stanovanja, to je, kako je ja zovem – korpa preživljavanja, ishrana sa tri kilograma mesa za tročlanu porodicu mesečno“, kaže predsednik sindikata Nezavisnost i profesor na FPN-u Zoran Stojiljković.

Sindikati koji ne učestvuju u pregovorima, jer su samo Samostalni i „Nezavisnost“ kao reprezentativni uključeni u razgovore, još su oštriji u svojim ocenama.

Sindikat Sloga ocenio je da pregovori o povećanju minimalne cene rada u Srbiji za 2020. godinu između „takozvanih reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i države kroz instituciju Socijalno-ekonomskog savet sve više dobijaju primese groteske, iskrivljene slike stvarnosti i opšte lakrdije u kojoj danas živimo”. Povećanje minimalne cene rada, po navodima ovog sindikata, trebalo bi da iznosi dve do tri hiljade dinara na mesečnom nivou. Čak i u odnosu na sadašnju, koja je na bednih 155,3 dinara (neto) po radnom času, to je nedovoljno za puko preživljavanje,  a kamoli za život dostojan čoveka – saopštili su iz sindikata Sloga. Ocenjuju i da „preživljavanje sve više izaziva zastrašujuća osećanja kod građana koji rade za minimalac, jer Srbiju posmatraju kao kavez iz koga treba što pre pobeći”.

Ovaj sindikat upućuje poziv Savezu samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenim granskim sindikatima „Nezavisnost” da preispitaju svoju ulogu statista u Socijalno ekonomskom savetu, budući da svojim učešćem u pregovorima daju legitimitet vlastima i poslodavcima da unazađuju prava i socijalni standard radnika.

„Duboko sam uverena da nikakvog udela u određivanju minimalne cene rada neće imati ni Unija poslodavaca ni sindikati. Ponavlja se situacija da predsednik izađe mesec ili dva pre pregovora i kaže doći će do povećanja, minimalac će biti oko 30 hiljada, zato mislim da su pregovori igra“, smatra Ranka Savić iz ASNS.

„Neko mora početi da govori na drugi način. Svi znamo kakva nam je demografska situacija, koliko je građana otišlo. A mi sad pričamo da li će mininalna zarada biti povećana tri hiljade, a to će pojesti poskupljenja… Vlada mora da počne da vodi politiku gde će da kaže imamo suficit i nikad bolje stanje i da se okrene radniku. Ja podržavam, treba da se grade autoputevi, ali na drugim stranama mora da se štedi a mi moramo povećati plate, kao Rumunija kad je ostala bez lekara i sestara i onda im povećala plate za 1.500 evra“, kaže Ranka Savić.

Razgovori države, poslodavaca i predstavnika dva reprezentativna sindikata biće nastavljeni 30 avgusta.

Foto/ilustracija: pixabay.com (intervencija podunavlje.info)

Skorašnji članci

error: Content is protected !!