You are here

Skori početak školske godine – trauma i za đake i za porodični budžet

20. avgust 2019 – Do početka nove školske godine ostalo je još manje od dve nedelje, na šta ne treba podsećati đake, pogotovo ne roditelje. U novoj školskoj godini i brojne novine, pogotovo za osnovce. Tako će drugi i šesti razred raditi po novom programu, što podrazumeva i nove udžbenike. Komplet za drugi je od šest do devet hiljada dinara. Za šesti razred je više novi udžbenika, pa tako samo za srpski jezik, za novu čitanku, gramatiku i radnu svesku treba izdvojiti više od dve hiljade dinara. Za sedmi razred, da pomenemo još taj, komplet udžbenika košta između 14 i 17 hiljada dinara…

Oni koji imaju sreće da im nije menjan školski program moći će da se ispomognu kupovinom polovnih udžbenika i tako barem delom spasu kućni budžet. Jedna takva berza polovnih udžbenika zakazana je za 28. i 29. avgust u dvorištu smederevske Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“.

Udžbenici, nažalost, nisu jedini, pa ni najveći trošak. Osim osnovnog pribora za školu, svezaka, olovaka, bojica, pernica, neretko je potrebno kupiti i novi ranac, o garderobi i patikama i da ne pričamo. Prosta računica kaže da je najmanji trošak za ovu namenu na nivou od oko tridesetak hiljada dinara, a za one luksuznije varijante jedva da može da zalegne i „prosečna“ plata od 500 evra. Tako je, kao i obično, naše besplatno školovanje, makar u septembru, izuzetno skupo. Posle će da dođu ekskurzije, rekreativne nastave i ostalo, ali ’ajde prvo ovo da preživimo.

Foto/ilustracija: pixabay.com + podunavlje.info

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien