Počeo drugi Dunav film fest

SMEDEREVO, 20. avgust 2019 – Drugi Dunav film fest ovog utorka uveče otvoren je premijernom projekcijom filma „Zviždači“ rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua – jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca ne samo rumunskog već i evropskog filma danas.

Drugo izdanje Dunav film festa ljubiteljima filma premijerno donosi najznačajnija ostvarenja podunavske kinematografije. Više od četrdeset filmova zemalja u slivu Dunava, podeljeno u četiri programske celine, biće predstavljeno na četiri atraktivne lokacije u Smederevu od danas do nedelje.

Obraćajući se na svečanom otvaranju festivala, Svetlana Mihajlović, članica Gradskog veća Smedereva zadužena za resor kulture i obrazovanja, rekla je pored ostalog da“slavimo umetnost i kulturu, poštujemo ih, jer su oni najbolji deo svih nas“. Prema njenim rečima, zbog toga je Grad Smederevo prepoznao filmsku umetnost i ovaj festival kao jedan od najboljih načina da se promovišu kulturni i turistički potencijali Smedereva.

Idejni tvorac festivala Igor Stanković poručio je da Dunav film fest donosi filmska ostvarenja zemalja dunavskog, odnosno najvećeg i najznačajnijeg evropskog sliva. On je, zahvalivši se rukovodstvu Grada Smedereva „na ostanku festivala“, naglasio da je ova smotra izuzetno značajna, da prevazilazi granice grada, granice Republike i jedinstvena je u našoj zemlji

Gostujući selektor i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić zahvalivši se takođe Gradu Smederevu i Ministarstvu kulture, govorio je o filmovima koji će se naći na repertoaru a koji su u međuvremenu nagrađeni na najpoznatijim evropskim filmskim festivalima i predstavio ovogodišnji žiri koji će odlučivati o festivalskim nagradama.

Svečanom otvaranju u Malom gradu Smederevske tvrđave prisustvovali su predstavnici žirija – glumci Nives Ivanković, Janko Popović Volarić, kao i Marko Grabež i Marko Vasiljević, koji su formalno označili festivalski početak, kao i predstavnici Ministarstva kulture, Grada Smedereva i poznate ličnosti iz sveta filma.

Kao svojevrsni kuriozitet, Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke, predstavio je jedan od najstarijih sačuvanih filmova Smedereva iz 1915. godine, pojasnivši da nažalost nisu sačuvani najstariji snimci Smedereva, otkrivši da je Smederevo drugi srpski grad koji je snimljen na filmu u septembru 1911. godine.

Nakon projekcije filma „Zviždači“, prikazan je i nemački film „U tuđoj kući“ reditelja Džejmsa Kenta.

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!