You are here

Zahvalnost poznatima, učesnicima u kampanji „Crveni krst – crveni tepih“

BEOGRAD/SMEDEREVO, 19. avgust 2019 – Crveni krst Srbije  organizovaće u četvrtak, 22. avgusta, svečanost uručenja priznanja za doprinos kampanji „Crveni krst – crveni tepih“ – pomoć u obezbeđivanju rezervi krvi tokom leta 2019. godine.

„Ovog leta spaseni su nebrojeni životi zahvaljujući dobrim ljudima koji promovišu dobrovoljno davalaštvo krvi i dobrovoljnim davaocima krvi. Svi mi zavisimo jedni od drugih, dođite da zajedno proslavimo spasavanje svakog života ovog leta!“ navodi se u saopštenju.

Na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna, lansirana je promotivna kampanja dobrovoljnog davanja krvi “Crveni krst – crveni tepih” sa ciljem da usmeri pažnju građana ka potrebama za krvlju i da jasno stavi do znanja da rezerve krvi zavise od svih nas. Posebno smo se usmerili na leto kada su česte nestašice krvi a u tome su nam pomogle poznate ličnosti iz sfere javnog života, kulture, sporta i umetnosti koje su pro bono snimile video klipove sa afirmativnim izjavama o davalaštvu krvi i sa pozivom na akciju.

Da bi se predupredile sezonske nestašice krvi koje su karakteristične za leto, i to ne samo u našoj zemlji, Crveni krst Srbije u saradnji sa ovlašćenim transfuzijskim ustanovama svako leto pokušava da davalaštvo učini zanimljivim i svim građanima kroz promociju davalaštva i putem društvenih mreža (@ddksrbija), i na druge načine podigne svest o potrebama za krvlju koje sistemu zdravstvene zaštite omogućavaju nesmetano funkcionisanje, a svim građanima koji se leče i adekvatnu terapiju.

Svi nacionalni emiteri, i veliki broj lokalnih medija celog leta emituju video klipove podsećajući nas na činjenice u davalaštvu krvi čime je kampanja je dobila i na edukativnom karakteru. U kampanji učestvuje 46 javnih ličnosti a svako od njih je svojim rečima preneo svoja iskustva o tome zašto je važno dati krv ili činjenice o potrebama za transfuzijom krvi.

Sve javne ličnosti koje učestvuju u ovoj kampanji su i preko svojih profila na društvenim mrežama delile klipove među svojim pratiocima, oni koji su bili u gradu u vreme trajanja letnje kampanje podržali su akcije davanja krvi i sami dajući krv, poštujući poruku „Čekam te na akciji“, kako se završava svaki od 46 video klipova.

„Četvrtak, 22. avgusta ove godine je i prilika da se zahvalimo donatorima i nacionalnim emiterima na nesebičnoj pomoći u ime svih građana koji su ovog leta dobili svoju terapiju transfuzijom a koji su nas podržavali celog leta u promociji dobrovoljnog, anonimnog i nenagrađenog davalaštva krvi“, kažu u Crvenom krstu Srbije.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien