You are here

Klasici domaće kinematografije u novom ruhu na Dunav film festu

SMEDEREVO, 17. avgust 2019 – U samom centru Smedereva, na centralnom gradskom trgu, u okviru drugog izdanja Dunav film festa, od 21. do 25. avgusta publika će imati priliku da pogleda pet kultnih filmova domaće kinematografije koji su digitalno restaurirani u okviru projekta Vip Kinoteka. To su filmovi,„Ljubav i moda“, koji je rađen u produkciji Avala filma, kao i „Petrijin venac“, „Tri karte za Holivud“, „Nacionalna klasa“ i „Miris poljskog cveća“ u produkciji Centar filma.

Jugoslovenski klasik iz 1960. godine „Ljubav i moda“ reditelja Ljubomira Radičevića,biće prikazan u sredu 21. avgusta. Film predstavlja dokument jednog vremena, u kojem je zabeležen život prestonice s početka 60-ih godina, a pored velikana sedme umetnosti okupio i neka od najvećih imena iz sveta muzike sa ovih prostora poput Gabi Novak, Ive Robića, Arsena Dedića, Đuze Stojiljkovića.

U četvrtak, 22. avgusta, pred smederevskom publikom biće film „Petrijin venac“, reditelja Srđana Karanovića, koji je ostao zapamćen po debitantskoj ulozi Mirjane Karanović. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom jednom od najvećih filmskih kompozitora Zorana Simjanovića.

„Tri karte za Holivud“ je još jedno filmsko ostvarenje koje će biti prikazano u novom sjaju, u petak 23. avgusta. Radnja filma, za koji je scenario pisao Željko Mijanović, odvija se 1962. godine u malom mestu u Jugoslaviji, a legendarni Branislav Lečić, u ulozi policajca, priprema građane na dolazak Maršala Tita.

Jedan od najpopularnijih domaćih filmova „Nacionalna klasa“, reditelja Gorana Markovića, biće prikazan u subotu 24. avgusta. Glavni junak je Flojd, vozač Nacionalne klase, koga tumači Dragan Nikolić. Ovaj film je ostao zapamćen i po uverljivoj priči automobilskog asa sa beogradskih ulica, ali i po muzici koju je komponovao Zoran Simjanović, a izvođači su neka od najpoznatijih imena u regionu – Dado Topić, Slađana Milošević, Oliver Mandić, Oliver Dragojević, Laboratorija zvuka.

Višestruko nagrađivan film „Miris poljskog cveća“ biće pred publikom poslednjeg dana festivala. U režiji Srđana Karanovića, film je poznat po izuzetnoj glumačkoj ekipi, kao i po originalnom rediteljskom pristupu.

Svi filmovi su digitalno restaurirani u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i kompanijom Vip mobile u okviru projekta Vip Kinoteka, koji je ove godine ušao u drugi ciklus postojanja, a do kraja leta publika će imati priliku da pogleda još jedan srpski klasik u novom ruhu.

Drugo izdanje Dunav Film Festa, podsetimo, biće održano u Smederevu od 20. do 25. avgusta, a ljubitelji filma imaće priliku da u autentičnom ambijentu srednjevekovne srpske prestonice pogledaju aktuelna filmska ostvarenja iz deset država kroz koje protiče reka Dunav.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien