You are here

Vrućine neće uticati na kukuruz: Očekuje se dobar rod

Izvor: agroklub.rs, 15. avgust 2019 – Iako je vreme ovog leta veoma promenljivo i na neke ratarske kulture te promene nisu povoljno uticale, kukuruz nije bio ugrožen, ocenjuju stručnjaci. Prema njihovim procenama, rod bi trebalo da bude sličan rekordnim godinama.

Stručnjaci smatraju da bi prinosi kukuruza ove godine mogli da budu od oko osam tona po hektaru i da visoke temperature u proteklom periodu nisu oštetile ovu ratarsku kulturu.

Pod kukuruzom se trenutno nalazi 970 hiljada hektara zemlje, a ukupni prinosi za ovu godinu trebalo bi da budu oko 7,8 miliona tona, ocenio je direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

„Kukuruz je u fazi voštanog zrenja, jer su ove godine pretežno zasejane rane sorte, pa mu visoke temperature neće smetati, osim manjih područja gde nije padala kiša i gde je zemlja peskovita“, rekao je Saković.

Berba kukuruza počinje za mesec dana 

On je ocenio da se berba ove kulture očekuje za otprilike mesec dana. Ukoliko ne bude bilo kakvih problema, nakon berbe očekuje se u proseku oko osam tona po hektaru. Smatra da će biti dovoljno kukuruza i za izvoz. „Višak kukuruza za izvoz ove godine mogao bi da iznosi oko tri miliona tona“, ocenio je Saković.

Ipak, neki stručnjaci smatraju da se još uvek ne može govoriti o rodu. Stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran rekao je da sa procenom treba sačekati dok kukuruz ne bude u ambarima.

„U prognozi roda treba biti obazriv sve dok se kukuruz ne smesti u ambare. Od suše koja je zahvatila manja područja neće biti veće štete, ali rizici uvek postoje dok se rod ne skine sa njiva jer je krajem jula 1986. godine, kada se očekivao rekordan prinos od oko 12 miliona tona olujni vetar oštetio oko 30 odsto roda“, rekao je Prostran.

Kukuruz za izvoz – najviše kao sirovina 

On je ocenio da će se kukuruz izvesti najviše kao sirovina jer, kako je naveo, prerađivačka industrija nije dovoljno razvijena.

„Rod kukuruza ima udeo od 15 do 20 odsto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali će se uglavnom izvesti kao sirovina, jer prerađivačka industrija nije oživela“, rekao je Prostran dodajući da se ni stočarstvo nije previše razvilo da bi se ta žitarica koristila za ishranu stoke i proizvodnju finalnih proizvoda.

Autorka: Andrijana Glišić

https://www.agroklub.rs/ratarstvo/vrucine-nece-uticati-na-kukuruz-ocekuje-se-dobar-rod/53057/

Skorašnji članci