„Nore“ iz Velike Plane idu na Kipar

5. avgust 2019 – Firma u državnom vlasništvu Jugoimport SDPR u svom pogonu „Morava“ u Velikoj Plani u avgustu treba da završi montažu prve baterije od šest samohodnih haubica Nora – B52, za oružane snage Kipra, objavljeno je na sajtu balkansec.net.

Reč je ugovoru koji predviđa da se Kipru isporuči ukupno 24 haubice Nora B-52 i osam lakih oklopnih vozila Miloš za artiljerijsko izviđanje, osmatranje i komandovanje, po dva vozila u svakoj bateriji.

Ovo je, kako navodi balkansec.net jedan od najvećih ugovora za izvoz borbenih sistema koji je potpisala vojna industrija Srbije, po obimu primiče se cifri od 50 miliona evra.

Ono što je novina u ovom slučaju je vezana prodaja komandnog i izviđačkog artiljerijskog vozila Miloš, što je prvi izvozni uspeh sa tim sredstvom. Do sada su svi strani korisnici Nore B-52 kupovali modifikovani BOV M-11, ali je sada prvi put naručena izviđačko-komandna varijanta Miloša, koju proizvođač reklamira da je opremljena artiljerijsko elektronskim goniometrom i drugim opto-elektronskim sistemima za osmatranje i upravljanje vatrom.

Foto: Jugoimport SDPR

Skorašnji članci

error: Content is protected !!