Medijsko sufinansiranje u Podunavskom okrugu – Šarajte malo!

SMEDEREVO, 31. jul 2019 – Ovog utorka su objavljeni rezultati konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u Opštini Velika Plana. Posle Smedereva i Palanke, i Plana je podelila novac namenjen medijima. Na početku treba reći, za slučaj da neko ne zna, da su u pitanju pare iz budžeta, nisu pale s Marsa, niti dobijene od Republike, nije to novac opštinskih/gradskih čelnika, ni opštinskih/gradskog odbora vladajuće stranke, najmanje „medijskih stručnjaka“ koji su o raspodeli odlučivali. To su pare koje svakog božjeg dana u godini svi stanovnici ovih opština i grada daju kroz poreze na dohodak, na imovinu i, da ne detaljišemo, po još 12 osnova ne bi li se napunio budžet. Iz koga se, između ostalog, sufinansira informisanje. A onda tim parama, kao u ovom slučaju, raspolažu… Ko? Kako? Kome daju, kome uskraćuju? Jedino odgovor na pitanje „zašto“ tako rade nije sporan, to je kristalno jasno. Da je drugačije, ne bi najviše novca bilo podeljeno „nevidljivim“ televizijama, novinama koje imaju čitalaca manje od broja članova familije onih koji ih prave, portalima koji snagu ne troše na informisanje javnosti dok, po sopstvenom nahođenju/ubeđenju ili po zadatku, opljuvavaju pojedince i „pojedinice“…

I u Plani je, moglo bi se reći – raspodela je bila prema očekivanju. Kvota na TV Jasenicu 1,01 i favorit je to opravdao; od 7 miliona novca poreskih obveznika u Plani – 2.750.000 dinara, ili bezmalo 40 posto, pripalo je ovoj televiziji da ih informiše (valjda su pare tome namenjene). TV Jasenica je i u Smederevu dobile lepe parice, još i više, ono ne baš u tom procentu u odnosu na ukupno deljeno, ali 3.800.000 nije za bacanje. Ova televizija, sasvim logično,najbolje je prošla na domaćem terenu, u Palanci, u odnosu na deljenih 11,5 miliona, gde je po dva osnova dobila 3.260.000 dinara. Ukupno, dakle, bezmalo 10 miliona. To je ipak gori rezultat nego što su ga imali prošle godine, kada su u ove dve opštine i jednom gradu dobili 16 miliona i 362 hiljade dinara! A inkasirali su, mimo toga, novac i na konkursima i u Topoli i, pazi sad, Čajetini!

TV Jasenica, prema podatku sa njihovog sajta, ima 8 (osam), baš tako piše – brojkom i slovima u zagradi, što praktično znači 2 (dva) miliona dinara po zaposlenom. Pri tome, na sva tri mesta u Podunavskom okrugu 2018. su konkurisali sa istim projektom, nešto kao „Borba za potomstvo – Natalitet prioritet“. Za te pare mogli su zaista da im naprave decu! Ništa bezobrazno, mislimo na vantelesnu oplodnju, da ne bude zabune. Jer, Smederevo je, recimo, za vantelesnu oplodnju izdvojilo 2 (dva) miliona dinara u toj godini.

Vlada Bulatović Vib je svojedobno imao popularan aforizam: „Koliko me rastuži poskupljenje, toliko me nasmeje objašnjenje“. Slično je sa ovim medijskim konkursima, objašnjenje zašto su Jasenici dodeljene pare za projekat „Agro ekran Velike Plane“ glasi da „Predložene projektne aktivnosti doprinose razvoju medijskog pluralizma…“. Kako će to izveštavanje, pretpostavljamo, logično bi bilo, o poljoprivrednicima, zadrugama, ratarstvu i stočarstvu, kravama i svinjama, doprineti medijskom pluralizmu? Baš bi bilo zanimljivo čuti to od medijskih stručnjaka koji su ocenjivali projekte.

Niko nema ništa, zaista, protiv TV Jasenice kao takve. Pogotovo oni koji je ne vide. Za razliku od, recimo TV Smederevo, Jasenice još i ima u ponudi kablovskih operatera na području Smedereva, ono ne svih, ali ko se potrudi može da je nađe. Ili da promeni operatera, ako se baš kapricirao da gleda zbog para koje je za to grad dao, malo fali 4 miliona, da i on vidi TV Jasenicu, tj. gde su mu novci otišli. E sad, jedino ako niste mislili da ih u Smederevu tražite – prevaziđenim ali još uvek u funkciji – „zemaljskim“ putem, antenom. To vam, vrlo verovatno, neće uspeti. Jer, u zoni pokrivanja TV Jasenica, koja stoji na zvaničnom sajtu REM-a, nije Smederevo. Jesu Palanka, naravno, i Plana, pa i Ćuprija, Jagodina, Svilajnac, Topola, Rača, Žabari i ko sve ne. Samo u Smederevu morate da bude na povišem brdu, strateški okrenutom, da se ispentrate, pa ako nađete – dobro. Ako ne – propadoše vam 3 miliona i 800 hiljada dinara, kako u prvom pasusu bi objašnjeno, vaših para.

I ovo što je do sada napisano je za prosečan obim teksta na ovom portalu, verovatno i za prosečnog čitaoca, previše. Mora da usledi nastavak, ali da barem naslov ne ostane da visi; reč je o jednom postarijem vicu. Možda ga znate, kaže ovako:

Dešava se u doba komunizma, u nekom bioskopu. Odjednom, po onima u parteru počinje da se proliva, ’aj’ da budemo pristojni i kažemo – topla voda. Najugroženiji, na koga se najviše slilo, ustane i poviče: „Šta radite to?“. Ali, kada je pogledao gore, vidi na balkonu partijskog komesara, koji je, očigledno, odustao od odlaska u WC, ovo mu je bilo lakše, da izvadi i… Shvativši u čemu se našao, odakle „topla voda“ dolazi, ovaj ispolivani, kaže: „Ništa, ništa… Nastavite… Samo, šarajte malo“.

Nastavak sledi…

Skorašnji članci

error: Content is protected !!