Tvrđava muzike – Muzika u Tvrđavi – Uspela premijera

SMEDEREVO, 26. jul 2019 – Veliko finale prve „Tvrđave muzike“ bio je sinoćni nastup Jovana Maljokovića i njegovog benda, a i sve što je tome prethodilo, veče ranije i iste večeri, bilo je, u najmanju ruku, prijatno iznenađenje. Rečju, prvo izdanje novog događanja koje za mesto održavanja ima Mali grad Smederevske tvrđave, sudeći po onome šta se moglo čuti i, ne manje važno – koliko ljudi je to došlo da čuje, bilo je pun pogodak.

Uostalom, to je sam Maljoković rekao, vidno oduševljen, kao i svi koji prvi put nastupaju među ovim zidinama, ambijentom ali i publikom i onima koje je smenio na bini. Grupa TiM, koju predvode doajeni smederevske scene, Tonko i Nale, napravila mu je, malo je reći, odličan uvod i ponukala ga da kaže da se nada da će novi festival zaživeti i da će se narednih godina na istom mestu biti još velikana domaćeg, pa – zašto da ne, i stranog džeza.

Veče pre publika je imala priliku da čuje Veljka i Nedu, mlade a već dokazane snage, i beogradski sastav Naked. Kada se sve od ova dva dana sabere, malo etna, esida, fjužna, salse, ali ništa od toga napadno i teško, što bi odbilo širu publiku, naprotiv. Jer publike je bilo, naročito druge večeri, za naše prilike, pogotovo kada je džez u pitanju, za ne poverovati; falilo je stolica, bilo je i stajanja, Mali grad maltene pun! Kao u neka stara vremena, kada su se karte delile preko sindikata, ili ova novija, kada se dele po javnim preduzećima i ustanovama, ponekad bogami i preko stranke. A ovde nije bilo karata, svi su došli od svoje volje i – lepo se proveli! Tako je barem izgledalo, da bi došli i narednih večeri da je potrajalo.

Sve to uprkos standardno skromnoj reklami, što reče onaj „ako nema medija ima zidova“, pa i činjenici da su mnogi koji bi verovatno pohodili Tvrđavu zbog ovoga bili u fazonu „ne mogu igra Zvezda/Partizan“. Ali i to je deo naše tradicije, da ti što određuju datume ovakvih i sličnih događanja ne konsultuju kalendare nekih drugih. Ne menja na stvari, kako na početku bi rečeno, ako je ovo bilo prvo izdanje – bio je i prvi pogodak. Pun pogodak.

Foto: podunavlje.info & Centar za kulturu Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!