Stojković: Nova Aglomeracija označava na duži rok sigurnost radnih mesta

SMEDEREVO, 25. jul 2019 – Dan posle svečano označenog početka radova na izgradnji novog postrojenja aglomeracije u smederevskoj Železari, razgovarali smo sa mr Jovanom Stojkovićem, od pre dva meseca prvim čovekom Nezavisnog sindikata metalaca, ali i istraživačem i hroničarem metalske industrije u Srbiji, po oba osnova pravim sagovornikom na temu prošlosti i budućnosti Železare.

– Polaganjem ovog kamena temeljca konačno je razrešena višedecenijska dilema da li će Železara Smederevo u budućnosti i dalje poslovati kao integralna železara, proizvodeći od rude do gotovih proizvoda ili će se vremenom svesti samo na finalnu proizvodnju valjaoničkih pogona Tople valjaonice, Hladne valjaonice i Belih limova u Šapcu. Ta dilema posebno je bila izražena u toku procesa privatizcije Železare nakon odlaska Ju es Stila 2012. godine, kada je na tenderu Vlade Republike Srbije više firmi predlagalo da se primarna proizvodnja, koja obuhvata aglomeraciju, visoke peći i čeličanu, obustavi kao nerentabilna –  podseća Stojković i objašnjava:

– Privatizacijom Železare od velike i ugledne kineske firme sve te dileme su razrešene na najbolji mogući način za železaru, zaposlene, lokalnu samoupravu i privredu Srbije. Izgradnja Nove aglomeracije označava veliki tehnološki skok u odnosu na rusku tehnologiju proizvodnje aglomerata iz šezdesetih godina prošlog veka, veće kapacitete, bolji kvalitet pripremljenog železnog uloška za visoke peći i veću ekološku zaštitu životne sredine. Nova Aglomeracija HBIS-a označava i na duži vremenski rok sigurnost radnih mesta za smederevske metalurge, ne samo za one koji danas rade u Železari već i za buduće generacije mladih ljudi, koji će tek stupiti u kompaniju HBIS. Logično je da se nakon izgradnje nove Aglomeracije, u dogledno vreme mogu  očekivati nove investicija u primarnom delu proizvodnje u cilju njene modernizacije – kaže Stojković.

Inače, poslednji kamen temeljac u Železari postavljen je, podseća Stojković, kao istoričaru i hroničaru Železare njemu značajan podatak, pre ravno 34 godine, 26. avgusta 1985. godine, kada je počela izgradnja Visoke peći broj, pa između ostalog i zbog toga, sada govori kao sindikalac,  Nezavisni sindikat metalaca pozdravlja investiciju u novu Aglomeracije HBIS-a.

Foto:  podunavlje.info +privatna arhiva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!