HBIS ulaže 120 miliona dolara u nova postrojenja u Železari

SMEDEREVO, 24. jul 2019 – Kineska kompanija HBIS grupa Srbija, u čijem je vlasništvu od 2016. godine Železara u Smederevu, danas je postavljanjem kamena temeljca, tačnije spuštanjem vremenske kapsule, počela izgradnju novog postrojenja aglomeracije. U kompletno novi pogon će biti uloženo 80 miliona dolara, a i, kako se danas moglo čuti, u planu su i dodatne investicije u zaštitu životne sredine i podizanje energetske efikasnosti železare u vrednosti 40 miliona dolara.

Vremensku kapsulu u temelj novog postrojenja aglomeracije položio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo i predsednikom kompanije „Hbis Tangsteel i Hbis Group Serbia“ Vang Lanijuom.  

“Železara je opstala zahvaljujući kineskoj kompaniji i zalaganju kineskog rukovodstva, od fabrike koja je donosila gubitke i probleme postala najveći izvoznik”, rekao je Vučić i dodao da očekuje da će vlasnik Železare nastaviti da ulaže u fabriku i da će njen izvoz biti još veći.

Vučić je kazao i da je u poslednjih godinu dana u toj fabrici, koja ima više od 5.000 radnika, zaposleno 269 ljudi i da je 501 radnik koji je do sada bio zaposlen na određeno vreme dobio ugovor o radu na neodređeno.

„Predsednik NR Kine Si Đinping je bio ovde, posetio vas, bio je oduševljen vašim gostoprimstvom i zbog toga je doneo odluku da podrži Srbiju i smederevsku železaru“, rekao je Vučić obraćajući se okupljenim radnicima.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kako teku pregovori o određivanju kvota za izvoz čelika iz Srbije na tržište EU Vučić je rekao da ima mnogo problema, ali da se nada da će srpski zvaničnici uspeti da obezbede dobar tretman za Železaru u Smederevu i da će opstati ta najvažnija fabrika u Srbiji.

“To su teški razgovori, to je posao državnih organa, komplikovana je tehnika za određivanje kvota, ali nadamo se da ćemo uspeti da sačuvamo posao za ljude i opstanak fabrike”, naveo je Vučić.

Ambasadorka Čen Bo je, obraćajući se na srpskom jeziku, rekla da će nakon obnove, Železara biti konkurentnija, a Smederevo i okolina će imati svežiji vazduh i bistrije nebo. Kazala je i da su joj kineski radnici u Železari preneli da su njihove srpske kolege veoma ljubazne, da uče srpski jezik, prave s njima domaću rakiju i pozivaju ih na slavu, zbog čega se osećaju kao u svojim porodicama.

Podsetimo, Vlada Srbije i kineski Hestil, sadašnja HBIS grupa koja posluje u više od 100 zemalja sveta, potpisali su u aprilu 2016. Kupoprodajni ugovor za Železaru, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra. Кineski vlasnik do sada je, kako se danas moglo čuti, u Železaru investirao 150 miliona evra, a kompanija planira da uloži još  300 miliona, kako bi dostigla maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i istovremeno zadržala svih 5.050 radnika.

Foto: podunavlje.info ©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!