You are here

Kanski favorit „Zviždači“ otvara Dunav film fest

BEOGRAD/SMEDEREVO, 23. jul 2019 – Film „Zviždači“, rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua, jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca ne samo rumunskog već i evropskog filma danas, otvoriće ovogodišnji Dunav film fest večernjom projekcijom 20. avgusta u Malom gradu Smederevske tvrđave, saopšteno je danas.

Predstavnik rumunskog novog talasa, čiji filmovi poslednjih godina pobeđuju na mnogim međunarodnim festivalima poput Kana, Berlina i drugih i koji je rumunsku kinematografiju poslednjih godina uvrstio među najznačajnije u Evropi, filmom „Zviždači“ Porumboju pomera granice u svom dosadašnjem stvaralaštvu.

Ovaj kanski favorit, snimljen u koprodukciji Rumunije, Francuske i Nemačke, u osnovi je krimi priča koja se razvija na drugačiji način od očekivanog za ovog autora. Novim rediteljskim pristupom udaljava se od realistične filmske naracije i žanrovski se približava film noir-u. Interesantna lokacija, vulkansko ostrvo Gomera usred Atlantskog okeana na kome ljudi komuniciraju zviždanjem inspirisali su ovog filmskog stvaraoca da ljubiteljima sedme umetnosti priredi nešto novo.

Glavnu ulogu u ovom filmu ostvario je Vlad Ivanov, koji igra rumunskog policajca koji beži na ostrvo Gomera gde upoznaje zavodljivu i prevrtljivu Gildu, koju igra Katrinel Maron, od koje uči jezik zviždača.

Kornelije Porumboju publici je poznat po crnoj komediji “12:08 istočno od Bukurešta”, za koju je dobio priznanje za najboljeg debitanta u Kanu 2006. godine, kao i ostvarenjima “Policijski, pridev”, “Izvestan pogled“ i “Blago”.

Drugo izdanje Dunav Film Fest-a ljubiteljima filma, ove kao i prethodne godine, premijerno donosi najznačajnija ostvarenja podunavske kinematografije. Više od četrdeset filmova, podeljenih u četiri programske celine na četiri atraktivne lokacije u Smederevu, biće prikazano u periodu od 20. do 25. avgusta.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien