Neće biti više prevara sa „akcijama“ i procentima pojeftinjenja?

BEOGRAD, 22. jul 2019 – Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o trgovini, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini.

Zakonom o trgovini po prvi put se uvode pojmovi poput elektronske prodavnice, a definisani su i osnovni pojmovi sniženja. Zakonom su bliže uređeni i prodajni podsticaji tako što su definisani osnovni oblici sniženja – akcijska prodaja, sezonsko sniženje i rasprodaja i za svaki od njih posebna pravila.

Važna zakonska novina odnosi se na uvođenje instituta prikrivene kupovine (mystery shopper), kojim se daje ovlašćenje inspektoru da u slučaju osnovane sumnje da je trgovina neregistrovana obavi prikrivenu kupovinu i tako obezbedi dokaz.

Usvojene izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini omogućavaju slanje komercijalnih poruka putem sms-a i mejla samo uz prethodni pristanak potrošača kome je ta vrsta poruka namenjena.

Slanje komercijalnih poruka mimo saglasnosti osobe kojoj su upućene, izmenama zakona je takođe prekršajno sankcionisano fiksnom kaznom od 100.000 dinara za pravno lice, odnosno 20.000 dinara za preduzetnika.

Ovim zakonom uvodi se i mehanizam za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta, koji nadležnim organima omogućava da donesu akte kojima, na primer, nalažu vlasnicima internet sajtova da u roku od dva radna dana uklone nedopušteni sadržaj, kao što je govor mržnje.

Ukoliko to ne učine, pravna lica će biti novčano kažnjena iznosom od 100.000 dinara do 1,5 miliona dinara, a preduzetnici kaznom od 10.000 do 300.000 dinara.

Foto: R.G.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!