„U agoniji“ – Svevremeni/osavremenjeni Krleža

SMEDEREVO, 13. jul 2019 – Nestabilne vremenske prilike i najavljeni lokalni pljuskovi naterali su organizatore Teatra u tvrđavi, posledično i ljubitelje pozorišta, da sklonište potraže pod krovom smederevskog Centra za kulturu, a pretposlednje veče ovogodišnjeg festivala bilo je rezervisano za Krležinu „U agoniji“ po viđenju i u režiji Ane Đorđević i izvođenju Marije Vicković, Radovana Vujovića i Branka Cvejića.

Kao i najveći broj dela Miroslava Krleže i „U agoniji“ se smatra klasikom i nije nimalo lako uraditi verziju koja će biti nova i originalna posle svega što je do sada s ovim komadom rađeno. Marija Crnobori i Stevo Žigon ili Vanja Drah i Ena Begović, samo se neki od zabeleženih i zapamćenih protagonista kojima sada treba da se u istim ulogama pridruže Marija Vicković i Radovan Vujović, potpomognuti Brankom Cvejićem, koji je protekom godina avanzovao od Baneta Bumbara do barda našeg glumišta.

Za one koji nisu baš familijarni sa Krležinim delom, treba reći da se originalnost i moderno viđenja rediteljke Ane Đorđević ogleda između ostalog, i pre svega, u tome da komad počinje praktično od drugog čina, prvi je, kao nepotreban, potpuno izostavljen. Barun Lenbah već je izvršio samoubistvo, a Laura pokušava s advokatom Križovcem, čovekom koga zaista i do kraja voli, nekako da izađe iz te životne noćne more. Rediteljka komad nije videla kao „epsku priču jedne ljubav“’, nego kao dramu „u zoru savremenog doba kakvo danas znamo“. Dvoličnost, cinizam i pokvarenost advokata Križovca, koji novcem i uticajem može da kupi sve, čak i ministarsku fotelju, a ljubav jedne žene baci pod noge, obrazac je društvenog procesa „modernizacije“, koji je započet nakon Prvog svetskog rata i čiju zrelu fazu gledamo, rekli bismo i živimo, sada, kako to opisuje kritičar. Tako će i smederevska publika jednom moći da se pohvali da je gledala „U agoniji“ u novoj verziji, po režiji pomenute rediteljke i izvođenju pomenute trojke.

I poslednje veče će, prema najavi organizatora, umesto u tvrđavi, kako ime festivala kaže, biti u Velikoj dvorani Centra za kulturu, iz istog razloga kao i ovo pretposlednje – vremenske prognoze. Za kraj je planiran tzv. porodični dan, hoće reći da će ulaz biti besplatan, a pred publikom će biti „Priča o Svetom Savi“ Bratislava Petkovića.

Foto:  Centar za kulturu Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!