„Lutka“ – SF komedija, duo drama, sve pomalo…

SMEDEREVO, 12. jul 2019 – Treće večeri festivala Teatar u tvrđavi publika je bila u prilici da vidi predstavu „Lutka“ Putujućeg „Teatra Vihor“.  Boris Dimitrijević i Nevena Vukes, nekima možda poznatija po prethodnom prezimenu Ristić, glavni su, i jedini, akteri, a zajedno potpisuju i režiju.

Miro Gavran spada među najprevođenije hrvatske pisce, a „Lutka“ je još jedan dokaz zašto je to tako. Univerzalna priča o muško-ženskim odnosima stavljena u neočekivanu relaciju; „pravog muškarca“ i žene-androida, koji bi trebalo da ima sve što ovom prvom treba. Naravno, niti je on „pravi“ muškarac, niti je ona prava zamena za „pravu“ ženu. Priča nas postupno vodi prema katarzičnom i melodramatičnom kraju, koji poziva na uzajamno razumevanje žena i muškaraca i nameće zaključak  da stvarni muško-ženski odnos ne može biti zamenjen ni kupljenom ni virtualnom ljubavlju.

„Prelepo je što žena-mašina, koju ja igram, sazreva u celom tom procesu i logično postavlja stvari na svoje mesto. Mašina prihvata da je ljubav najjača i to je poenta komada. Reč je o ljudskim željama, požudama, strastima i egoizmu, skoncentrisanim u jedan komičan tekst koji pokazuje gde to može da nas dovede. Lik Marka, koga tumači Bojan, na kraju dolazi do pokajanja, da toga nema ovaj tekst ne bi imao smisla. To daje nadu da ljubav postoji i opstaje”, objašnjava Nevena Vukes, koju šira publika zna i pamti po ulogama koje je ostvarila je u serijama ”Cvat lipe na Balkanu”, ”Vojna akademija”, ”Prvaci sveta”.

I Bojan Dimitrijević je kao Pikac u seriji ”Vratiće se rode” stekao prvi put pažnju javnosti simpatije, kasnije i ulogama u filmovima ”Montevideo, Bog te video”, ”Taxi Bluz”.

„Lutka“ je prvi put izvedena 2012. godine, a zanimljivo je da je nagrađivanu verziju ove predstve režirala autorova žena – Mladena Gavran.

Foto: Nenad Tepavčević Tepa JP Smederevska tvrđava

Skorašnji članci

error: Content is protected !!