Ju Jong: HBIS ulaže 300 miliona dolara u modernizaciju Železare

4. jul 2019 – Aleksandar Vučić sastao se juče sa delegacijom HBIS Grupe, koju je predvodio predsednik Ju Jong, a vest koja je u ovim krajevima pobudila najviše pažnje, barem od onoga što su prenele agencije, jeste da su Kinezi namerni da ulože 300 miliona dolara u modernizaciju smederevske Železare. Toliko je naime vredan investicioni ciklus planiran da bude sproveden u naredne dve godine.

Istovremeno, „Blic“ je objavio da su, prema saznanjima ovog lista u Evropskoj komisiji, kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju uvećane od 1. jula za 5 odsto., što znači da se ove nove, veće kvote odnose i na izvoz čelika iz Železare u Smederevu. „Srpska čeličana sada je praktično dobila mogućnost da poveća izvoz – koliko tačno teško je precizirati, jer se uvećana kvota od pet odsto ne odnosi samo na našu zemlju nego na sve zemlje van Evropske unije“, navodi se u tekstu „Blica“.

Na kraju, nešto što je takođe juče objavljeno, a mogli ste da saznate samo ako pratite specijalizovane sajtove proizvođača čelika i trgovaca istim; HBIS grupa je za prvu dekadu jula povećala cene pojedinih svojih proizvoda u Kini za 40 do 200 juana po toni. Reč je o proizvodima koji se tamo prave, uglavnom o građevinskom gvožđu, ali oni koji prate ovu oblast kažu da je i to je indikativno. Da li najnovije vesti iz Brisela, ukoliko su interpretacije tačne, znače i da će smederevski čelik makar sa cenom koju ima sada stići do Evrope – znaće se vrlo skoro.

Foto: www.predsednik.rs

error: Content is protected !!