Ove godine četvrto Zajedničko istraživanje reke Dunav

23. jun 2019 – Joint Danube Survey ili, u prevodu, Zajedničko istraživanje Dunava, naziv je obimnog projekta koji se organizuje na svakih šest godina, usklađeno sa ciklusom planova upravljanja vodama, a u organizaciji Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav. Reč je o jednom od najopsežnijih istraživanja u praćenju površinskih voda u svetu, koje se ove godine organizuje po četvrti put, uključuje i Srbiju, koja je deo ovog programa od njegovog početka 2001. godine.

Do sada su sprovedena tri zajednička istraživanja o Dunavu 2001, 2007. i 2013. godine , a četvrto se, kao i ranija, radi na lokacijama za uzorkovanje u 13 zemalјa nha slivu Dunava. Klјučna svrha zajedničkih istraživanja o Dunavu jeste da pruži pouzdane i uporedive informacije o pažlјivo odabranim elementima kvaliteta vode na Dunavu, uklјučujući i njegove glavne pritoke.

Tri glavna cilјa JDS4 su prikuplјanje podataka o parametrima koji se obično ne analiziraju tokom tekućeg monitoringa; prikuplјanje informacija o vodnim karakteristikama i organizmima koji žive na različitim lokacijama duž reke u formatu koji je lako uporediv po regijama i zemlјama; i podizanje svesti o kvalitetu dunavskih voda i tekućim naporima zaštite i obnove.

Što se tiče Srbije, u ovom istraživanju učestvuju stručnjaci  i studenti Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za biologiju, Univerziteta u Novom Sadu, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“,  Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za biologiju, Univerziteta u Nišu, Prirodno-matematičkog fakulteta, Instituta za biologiju, Univerziteta u Kragujevcu, Institut za javno zdravlje Srbije. „Dr Milan Jovanović Batut“ i Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!