Veljko Nenadić pobednik takmičenja „Ennio Morricone“ u Firenci

FIRENCA/SMEDEREVO, 22 jun 2019 – Veljko Nenadić, mladi dvadesetogodišnji kompozitor i pijanista rodom iz Smedereva, student druge godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – odsek kompozicija, u klasi akademika Isidore Žebeljan, i bivši đak Muzičke škole u Smederevu, nakon osvojenih brojnih nagrada, ostvario je jedan od svojih najvećih uspeha do sada. Na šestom takmičenju „Ennio Morricone“ 2019. u Firenci, osvojio je prvo mesto sa svojom horskom kompozicijom „Haiku“, na stihove Macua Bašoa. Predsednik žirija bio je sam čuveni Ennio Morricone, legendarni filmski kompozitor, dobitnik tri „Grammy“ nagrade, tri „Zlatna globusa“ i dva „Oskara“ -za najbolju originalnu muziku, i počasnog, za celokupno stvaralaštvo.

Veljko, inače, ima već više trideset prvih nagrada na takmičenjima za kompoziciju u inostranstvu i Srbiji, ali ova je, kako sam kaže, vrh njegove dosadašnje karijere.

Nenadić bi trebalo da primi nagradu u Firenci 26. jula ove godine, za vreme festivala horske muzike, a ukoliko bude u mogućnosti nagradu će mu lično uručiti veliki kompozitor. Pored toga, na festivalu horske muzike 2020. godine, Veljkova kompozicija biće obavezna za sve horove koje se takmiče u kategoriji savremene klasične muzike, a on, kao ovogodišnji pobednik, pozvan je da na narednom takmičenju bude član međunarodnog žirija. U šestogodišnjoj istoriji ovog takmičenja Veljko je najmlađi pobednik.  

Foto: Ljubomir Zlatanović

Skorašnji članci

error: Content is protected !!