U gradu potop, na selu padavine dobrodošle usevima

SMEDEREVO, 19. jun 2019 – Jako nevreme praćeno kratkotrajnim gradom pogodilo je sinoć Smederevo, pa je centar grada oko 21 sat, kao što se vidi na fotografiji, bio bukvalno pod vodom, pogotovo Karađorđeva ulica, dok je u seoskim sredinama situacija bila sasvim drugačija, kažu iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Ipak, nevreme koje je sinoć zahvatilo smederevski kraj, nije se nepovoljno odrazilo na poljoprivredne useve, saznaje Podunavlje.info u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Smederevo. Što je najvažnije, grada nije bilo u seoskim sredinama, pa stručnjaci PSSS Smederevo procenjuju da je kiša povoljno uticala na useve. Kako nam je rečeno, u Kolarima je palo dvadesetak litara kiše, bez grada, što je u okvirima letnjih padavina, dok recimo u Skobalju nije bilo kiše.

Prema oceni stručnjaka, ove padavine će pomoći pšenici da bolje nalije zrno i da uspori sazrevanje. Kod kukuruza, soje i suncokreta kiša je povoljno uticala na obnovu vlage u zemljištu i posle završene prihrane mineralnim azotnim đubrivima pomoći će njihovom boljem usvajanju. Padavine su naročito bile povoljne za kukuruz, koji je u kritičnoj fazi potrebe za vlagom, a to je 20 dana pre i 20 dana posle metličenja.

Stručnjaci napominju da su redovne padavine u narednih mesec dana, kada je reč o poljoprivredi,  preko potrebne.

Foto: privatna rahiva, FB

error: Content is protected !!