Posle Starog i Novog, najnovije – Centralno groblje

SMEDEREVO, 14. jun 2019 – Počelo je sahranjivanje pokojnika na najnovijem smederevskom groblju, u Šeškovcu, potvrdila je za Podunavlje.info Violeta Maksimović, direktor u JKP Zelenilo I groblja Smederevo.

Prema njenim rečima, sahranjivanje na Centralnom groblju u Šeškovcu počelo je 15. maja, zato što se na groblju u Kolarskoj više ne obavljaju sahrane, osim u porodičnim grobnicama i zakupljenim grobnim mestima, a do sada je u Šeškovcu sahranjeno dvadesetak pokojnika.

“Centralno groblje smo priveli nameni tako da smo mogli da počnemo sa sahranjivanjima. Uređena je komunalna infrastruktura, osnovne stvari za sahranjivanje, a do kraja godine ćemo uraditi još pristupnih saobraćajnica iI staza, što je investicija Grada Smedereva. Grad je investitor, a JKP samo upravlja Centralnim i ostalim grobljima”, rekla je za Podunavlje.info Violeta Maksimović, direktorka JKP Zelenilo i groblja.

Upravnik groblja Dragoslav Mladenović objašnjava da se groblje u Šeškovcu, na zaobilaznici prema Železari, prostire na oko 2,7 hektara, ima oko 2000 grobnih mesta i, za razliku od, groblja u Kolarskoj, gde su zbog manjka prostora u poslednjih nekoliko godina sahrane obavljane samo u pojedinačnim grobnim mestima,  na novom groblju u Šeškovcu postoje i dvojna, porodična grobna mesta. U najkraćem roku planirana je izrada porodičnih grobnica i na ovom groblju, najavio je Mladenović.

Podsećamo, Novo/sada staro groblje nalazi se u Ulici Kolarskoj, otvoreno je za sahranjivanje 1972. godine i prostire se na ukupnoj površini od oko 14 hektara. Jedno je od najvećih grobalja u okolini i na kraju je svojih kapaciteta. Ovo groblje je više puta proširivano, na njemu ima oko 12.000 grobnih mesta. Hladnjača na groblju u Kolarskoj biće i dalje u funkciji.

U širem centru grada, na uzvišenju zvanom Redut, danas poznatijem kao Karađorđevo brdo, smešteno je staro, smederevsko groblje. Nedaleko od njega u XIX veku formirano je i Jevrejsko groblje, a nakon Prvog svetskog rata i tzv. Nemačko.

Staro groblje u Smederevu, prema rečima Vesne Mrkić, istoričara umetnosti u  Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo, predstavlja veoma značajan kulturno-istorijski kompleks formiran oko srednjovekovne crkve Uspenja Presvete Bogorodice, koja je utvrđena za spomenik kulture 1947. godine, a 1979. godine kategorizovana od velikog značaja. Danas se tu mogu videti i kapela dobrotvora Dine Mančića, Spomen kosturnica žrtvama petojunske eksplozije i nadgrobni spomenici znamenitih ljudi, dobrotvora i istaknutih građana Smedereva, poput Dimitrija Davidovića.

Mrkićeva naglašava da Staro groblje nije ni isključivo pravoslavno, niti samo srpsko, već pre svega smederevsko. Tu su sahranjivani i pripadnici drugih nacionalnosti.

Foto: JKP Zelenilo i groblja Smederevo

error: Content is protected !!