Izložba „Remasterovana religija/Religion Remastered“ u Muzeju u Smederevu

SMEDEREVO, 12. jun 2019 – U Gradskoj galeriji savremene umetnosti, koja već neko vreme svoje programe organizuje u Muzeju u Smederevu, od 13. juna do 12. jula publika će biti u prilici da pogleda izložbu objekata i radova malog i srednjeg formata Aleksandra Todorovića pod nazivom “Remasterovana religija/Religion Remastered”.

Otvaranje je u četvrtak, 13. juna u 19 časova.

Mr Nataša Radosavljević Kuzmanović, viša kustoskinja, ukazuje da okosnicu izložbe u Smederevu čine fenomeni modernog društva, odnosno recepcija i reakcija umetnika na svet koji ga okružuje. 
Umetnik u svojim radovima referiše, pre svega, na popularnu kulturu, ilustraciju i strip, iako su mu osnovni motivi, političari i birokrate, kao i drugi tipovi, odnosno modeli savremenog potrošačkog i mas-medijskog društva. Autor koristi tehnike religijskog slikarstva, podvlačeći ovim putem osnovnu poruku svoje slikovne predstave, koju čini njegovo upozorenje da čovekov nagon ka verovanju (i religiji), u savremenom kontekstu „može biti usmereno ka idejama i stvarima koje nam ne samo ne trebaju, već nam i škode“.

„Koristeći vizuelne i kompozicione elemente religiozne ikonografije, a menjajući narative i aktere- mesije u političare, partijske sledbenike u apostole, a običan narod u kreš-test lutke- sproveden je svojevrsan remaster religije na izabranim radovima. Na njima vidimo panteon likova koji se godinama postepeno gradi, dok su tematike te ikonografije raznovrsne. Radovima, koji pripadaju vremenski i tematski različitim serijama, zajednička je inspiracija koja dolazi iz posmatranja savremenog sveta. Izabrane teme, poput pop kulture i istorije,  bivaju istraživane kroz upotrebu crnog humora, ironije, pa i određene doze sarkazma. Vizuelni stil vremenom varira, predstavljajući mešavinu drevnog crkvenog vizantijskog slikarstva, ukrštenog sa pop artom i haj-end ilustracijom, i možemo ih likovno povezati sa pravcimapoput low-brow, pop-nadrealizma i new contemporary pokreta.“ ( Autor, citat iz kataloga)

Aleksandar Todorović je rođen 1982. godine. Upisuje 2002-e godine Fakultet Likovnih Umetnosti u Beogradu, koji završava 2007-e godine kao diplomirani slikar (master), u klasi prof. Gordana Nikolića. Još za vreme fakulteta kreće sa izlaganjem svojih radova po grupnim i studenstkim izložbama. Prvu samostalnu izložbu imao je 2010-e godine, u Novom Sadu. Postao je član ULUS-a i u statusu je samostalnog umetnika od 2011-e godine. Radovi i intervjui su mu objavljivani na umetničkim blogovima, u internet i štampanim publikacijama širom sveta. Izabran je kao jedan od 100 perspektivnih umetnika za objavljivanje u umetničkoj publikaciji „100 painters of tomorrow“ izdavačke kuće Thames & Hudson. Radovi mu se nalaze u više domaćih i stranih kolekcija. Osvojio je nekoliko konkursnih nagrada na domaćim i stranim umetničkim takmičenjima. Jedan je od osnivača umetničke grupe C4, sa kojom je imao više grupnih izlaganja. Do sada imao blizu 50 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Grčka, Austrija, Francuska, Engleska, Amerika). Aktivno sarađuje sa galerijom Dio Horia u Grčkoj. Živi, izlaže i stvara aktivno u Beogradu.

Foto/ilustracije: katalog izložbe &, http://todorovicaleksandar.blogspot.com/

error: Content is protected !!