Sa Kinezima razgovarano o početku gradnje industrijskog parku u Smederevu

BEOGRAD, 31. maj 2019 – Početak radova na izgradnji Srpsko-kineskog industrijskog parku u Smederevu očekuje se ove godine, najavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, posle razgovora sa predstavnicima pet kineskih kompanija.

Stevanović je juče u Privrednoj komori Srbije razgovarao sa predstavnicima kompanija iz Kine o mogućnostima da ove firme iz sektora poljoprivrede, zaštite životne sredine i metalskog sektora prve počnu proizvodnju u budućem  Parku u Smederevu koji će se prostirati na 500 hektara. Na sastanku u Komori bile su delegacije kompanija “Veolia China”, “Construction Engineering”, zatim predstavnici “Anguo Qianjin Nonwoven Co”, poljoprivrednog giganta “Hebei Meikeduo Fodd Group Co” kao i HBIS Grupe. 

“Očekujemo da polako posao privedemo kraju kada je u pitanju organizacija, odnosno, potpisivanje konačnih dokumenata”, kazao je Stevanović.

HBIS Grupa, vlasnik Smederevske železare, organizovala je dolazak potencijalnih kineskih investitora u Srbiju, zadovoljna svojim poslovanjem u našoj zemlji, naveo je  Stevanović. 

“Doveli su ih ovde da vide šta je to što Srbija kao investiciona destinacija pruža, gde bi tu njihove investicije trebalo da se smeste i pod kojim uslovima”, objašnjava državni sekretar. 
Posao sa Kinezima na osnivanju Parka u Smederevu počet je 2016. godine potpisivanjem memoranduma dve strane. Stevanović kaže i da posao nije lak ni jednostavan, ali da postoji spremnost obe strane da se ovaj projekat do kraja realizuje. Ukoliko budu potpisani, ugovori sa ovim kompanijama trebalo bi da budu ’kamen temeljac’ u administrativnom smislu za izgradnju Parka u Smederevu.

Foto: Privredna komora Srbije, pks.rs/vesti/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!