Stefanović za treću olimpijsku kvotu, Jasmina na 90. mestu od 105

MINHEN, 27. maj 2019 – Milutin Stefanović je drugog dana Svetskog kupa u Minhenu osvojio četvrto mesto u gađanju malokalibaskom puškom iz trostava (3 puta 40 metaka) i tako izborio olimpijsku kvotu za Igre u Tokiju 2020, saopštio je Streljački savez Srbije. To je treća viza za srpsko streljaštvo za OI u glavnom gradu Japana. Prethodne dve osvojili su Zorana Arunović i Damir Mikec (oboje pištolj).

Jasmina Milovanović (Smederevo) kvalifikacije MK sportskim pištoljem završila je danas na 90. mestu među 105 takmičarki.

U finalu trostava danas je gađao i Milenko Sebić, zauzevši osmo mesto. Pred vratima finala vazdušnim pištoljem ostali su Damir Mikec i Dimitrije Grgić, na 11. i 14. poziciji.

Milenko Sebić je blistao u kvalifikacijama trostava. Plasirao se na prvo mesto u konkurenciji 70 strelaca, sa 1.185 krugova, čime je izjednačio vlastiti državni rekord postignut pre nešto manje od mesec dana na turniru u Plzenju. Milutin Stefanović je u finale ušao sa osmog mesta, sa 1.180 krugova. Treći srpski predstavnik, Stevan Pletikosić je zauzeo 42. poziciju (1.171).

Polovina finalista je bilo u trci za plasman na Olimpijske igre, jer četvorica su ranije ispunili kvote (Kinezi Hui i Žao, Norvežanin Larsen i Hrvat Gorša). Uz srpske strelce kvote su ciljali Jonghjun Kim (Južna Koreja) i Oleg Carkov (Ukrajina). Samo su Srbija i Kina imale po dvojicu finalista.

Posle 15  metaka prvim, klečećim stavom, Stefanović je bio peti, Sebić osmi. Sebić je u prvom delu finala zaostao za rivalima, pa ni solidan rezultat u 15 metaka ležećim stavom mu nije pomogao da se pomeri sa osme pozicije. Stefanović je posle ležećeg stava pao na šesto mesto, a između dvojice srpskih takmičara bio je Oleg Carkov.

Ispadanje u finalu trostava počinje posle desetog hica stojećim stavom (ukupno 40.serija). Tada su takmičenje završili Sebić kao osmi, i sedmoplasirani Carkov, što je značilo da je Stefanović osigurao jednu od dve raspoložive olimpijske kvote. Milutin se kasnije popeo na četvrto mesto i time ponovio plasman sa prošlogodišnjeg Svetskog kupa u Minhenu, što mu je najveći uspeh u trostavu na velikim takmičenjima. Stefanović je osvojio ukupno pet medalja u Svetskom kupu, svih pet vazdušnom puškom (dva zlata, srebro i dve bronze).

– Odličan nastup naših strelaca puškom- vrlo je zadovoljan Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku. – Velika je stvar imati i dvojicu finalista na ovako jakom i masovnom takmičenju. S obzirom da je Milutinu Stefanoviću vazdušna puška glavna disciplina, ova kvota i četvrto mesto su još veći uspeh. Čestitike zaslužuje i Milenko Sebić, koji je izjednačio državni rekord.

Ispred Stefanovića ostala su trojica strelaca iz Azije. Pobedio je Žongao Žao (Kina), srebro je pripalo Jonghjun Kimu (Južna Koreja), a bronza Zičeng Huiju (Kina). Uz Stefanovića, kvotu je izborio i Kim.

Dvojica srpskih reprezentativaca bili su vrlo blizu finala muškog takmičenja vazdušnim pištoljem. Damir Mikec je zauzeo 11, a Dimitrije Grgić 14. mesto u kvalifikacijama. Mikec je zabeležio 582 kruga, koliko i još trojica strelaca koji su se plasirali od osme do 11. pozicije. Presudio je broj „unutrašnjih centara“. Mikec ih je pogodio 14, a kao osmi sa 25 centara dalje je otišao Vei Pang (Kina). Duško Petrov je u konkurenciji 162 strelca zauzeo 73.poziciju.

Vazdušnim pištoljem trijumfovao je 17-godišnji Indijac Šaudari Saurab, sa 246,3 kruga, čime je za 1,3 krug popravio vlasititi svetski seniorski i juniorski rekord finala, osvaren na prvom Svetskom kupu u 2019, u Nju Delhiju. Drugi je bio svetski vicešampion Artem Černousov (Rusija). Olimpijske kvote izborili su Kinezi Vei Pang, koji je zauzeo treće mesto, i četvrtoplasirani Điaju Vu.

U utorak će se takmičiti šestoro srpskih strelaca. Stefanović i Sebić ponovo izlaze na vatrenu liniju, u nadmetanju vazdušnom puškom, u kome će učestvovati i Lazar Kovačević. U eliminacijama trostava za dame za plasman u kvalifikacije boriće se Andrea Arsović, Sanja Vukašinović i Dragana Todorović. Šansu da pokaže šta ume imaće i junior Aleksa Mitrović, koji će van konkurencije gađati vazdušnom puškom.

Foto: Streljački savez Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!