Sećanje na ubijene žene žrtve nasilja

SMEDEREVSKA PALANKA, 20. maj 2019 – Udruženje žena “Femina” obeležiće Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja organizovanjem skupa sutra,  21. maja, u maloj Sali Skupštine opštine Smederevska Palanka. Na skupu koji počinje u podne govoriće predstavnice Autonomnog ženskog centra, Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, Policijske stanice u Smederevskoj Palanci i „Femine“.

Vlada Republike Srbije proglasila je 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja 2017. godine. Na inicijativu mreže „Žene protiv nasilja“, predlog je uputila potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović. Predlog je pratilo 8 000 potpisa građanki i građana, prikupljenih kroz akcije 35 organizacija civilnog društva u 25 gradova i opština u Srbiji. Inicijativu da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na žene žrtve nasilja podržale su potpisima porodice žena žrtava, ministarke u Vladi, poslanice i poslanici, odbornice i odbornici lokalnih samouprava, gradonačelnici, predstavnice Nezavisnih državnih institucija. Najbrojniju podršku peticiji dale su građanke Republike Srbije.

Povod za pokretanje inicijative za proglašenje nacionalnog dana borbe protiv nasilja i ubistava žena bili su zločini počinjeni 2015. godine. Od 16. do 18. maja, 7 žena ubijeno je od strane supruga i članova porodice u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!