Panta rei, osim Jezave

SMEDEREVO, 19. maj 2019 – Jezava, odsečena od svog toka, već godinama podseća Smederevce i, što je još gore, goste grada, turiste, na ljudsku glupost i nerazumne ideje donosilaca odluka. Stvarno, koji političar („političar“ da ne bi bila upotrebljena neka druga još ružnija reč) može da smisli da se „iseče“ reka. Panta rei, rekli bismo, da Smederevo nije imalo popravni i šansu kao nijedan srpski grad da napravi marinu – uzor za sve buduće marine na Dunavu.

Reka koja je nekada činila Sveto Trojstvo, Tvrđava – Dunav – Jezava, danas je samo bara koja opominje na prolaznost vremena i neiskorišćene privredne šanse, praktično kanal koji male alaske čamce vodi do velike reke, ili udomljava porodice labudova poput ove na fotografiji.

U Smederevu je pre nešto više od sedam godina predstavljena Studija izvodljivosti Marine Smederevo, nešto najozbiljnije na ovu temu urađeno do tada. U njenoj izradi su učestvovali predstavnici projekta GIZ-a “Upravljanje zemljištem u Srbiji”, u okviru koga je realizovana studija, predstavnici Ambasade Nemačke, lokalne samouprave… Autor studije je profesor Hajner Has.

Marina u Smederevu projektovana je u koritu reke Jezave, u zaleđu Smederevske tvrđave, što otvara realnu perspektivu razvoja međunarodnog rečnog turizma, saglasili su se učesnici prezentacije koja je održana tim povodom. U okviru studije izvodljivosti, prikazani su razvojni ciljevi, predlog urbanističkog rešenja, kao i dalji koraci u implementiranju projekta. Studija je predvidela uređenje postojeće lokacije i izgradnju osnovnih i pratećih sadržaja jedne moderne marine, sa zatvorenim bazenom i hotelom u zaleđu.

Gruba finansijska kalkulacija projektovala je iznos od oko 19 miliona evra, kao ukupnu investiciju izgradnje marine. Od te sume, oko 11,5 miliona evra se odnosi na građevinske radove, oko 2,5 miliona za hidrograđevinske radove i oko 5 miliona evra za infrastrukturno opremanje. Autor projekta je na ove iznose dodao oko 13,5 miliona evra za izgradnju zatvorenog bazena i za hotel nešto više od 27 miliona evra, što daje konačnu cifru od oko 60 miliona evra.

Studija je predvidela četiri glavna mola u obliku latiničnog slova U, sa ukupno oko 150 plovila, plus tri mesta za brodove dužine 20 metara i više, a na Dunavu kod ulaza u marinu i mesto za pristajanje turističkih brodova, kruzera.

Studija izvodljivosti smederevske marine bila je podržana od strane nemačkog Saveznog ministarstva za privredni razvoj i saradnju u realizaciji nemačke organizacije GIZ, a projekat u Smederevu trebalo je da bude polazna osnova za koncept razvoja marina na celom Dunavu. Početak projekta izgradnje ovom studijom je planiran 2015. godine, a početak rada preduzeća dve godine kasnije.

Prošla je i 2015. i četiri a ne dve godine, a od prezentacije projekta mnogo više. I, šta je do danas urađeno? Boljitka nema, osim novih malih labudova. Ima li koga ko je odgovoran za to?

Foto: podunavlje.info

error: Content is protected !!