Uskoro “Hronika Prve lige (1923-1940)”, autora iz Smedereva

SMEDEREVO, 12. maj 2019 – Nova knjiga Bobana Živanovića, Smederevca i Zemunca, pod nazivom “Hronika Prve lige (1923-1940)”, “Šampionat Kraljevine Jugoslavije”,  trebalo bi ovih dana da se pojavi u izdanju IK “Rad” i biće u svim vodećim knjižarama širom Srbije.

Reč je o jedinstvenoj publikaciji, posebno značajnoj jer je prva takve vrste u Srbiji, ali i na prostoru na kojem je bila Kraljevina Jugoslavija, knjiga koja kompleksno i detaljno obrađuje fudbalsko poglavlje tadašnje države u međuratnom periodu.

“Ova knjiga predstavlja retrospektivu svih fudbalskih šampionata Kraljevine Jugoslavije i ujedno je redizajnirano, dopunjeno i objedinjeno izdanje prethodno objavljenih u sopstvenoj produkciji autora knjiga ‘Hronika Prve lige (1923-1934)’ i ‘Hronika Prve lige (1934-1940)’. Pored detaljno obrađenih prvenstava državne lige, počev od prvog fudbalskog prvenstva tadašnje Jugoslavije do 1940, pojedinačno su predstavljeni i svi fudbaleri koji su ikada nastupali u državnim šampionatima”, navodi za Podunavlje.info Boban Živanović.

Posle više od četiri godine istraživačkog rada, 2016. godine objavljena je njegova prva tematska knjiga -„Hronika Prve lige (1923–1934)“, nedugo zatim i druga, koja pokriva period od 1935. do 1940, obe u sopstvenoj produkciji i, kako naglašava, uz veliku pomoć nekolicine saradnika na čelu sa Nebojšom Jakovljevićem iz Subotice, bez čije predanosti bi bilo teško realizovati ovaj posao.

Na više od 750 stranica kvalitetnog papira u tvrdom povezu, u B5 formatu , u novoj knjizi predstavljene su sve sezone fudbalskih šampionata Kraljevine Jugoslavije. U svakoj od obrađenih sezona, najpre su prikazani opšti podaci o šampionatu, sistemu takmičenja, da li je bio kup sistem ili jedinstvena liga, osnovni podaci o kvalifikacijama, rezultati , tabele završnice prvenstva i liste najboljih strelaca.

U knjizi su prikazani i svi važni podaci o klubovima, detalji o svakom klubu pojedinačno, ime trenera, spisak igrača i njihova statistika, od pozicije, godišta, broja odigranih utakmica, broja postignutih golova, uz grafički prikaz idealnog sastava, bilans sezone, spisak svih odigranih utakmica svakog kluba sa svim detaljima – protivnik, rezultat, mesto i datum odigravanja, čak i broj posetilaca po utakmicama, imena strelaca i sastav tima, uz mnoštvo autentičnih, često i raritetnih fotografija timova i igrača.

“Igrom slučaja sam stupio u kontakt sa sinovima fudbalera, ili ja sa njima, ili oni sa mnom, tako da je veliki broj fotografija iz porodičnih arhiva. Napisane su i biografije svih igrača koji su ikada nastupili u državnim šampionatima, uz obilje informacija o njima i njihovim karijerama. Moram da primetim da sam prikupljajući građu, nailazio na katastrofalne greške, na primer pogrešna imena igrača u zvaničnim dokumentima Saveza, tako da je zaista bilo potrebno da se najzad objavi jedna ovakva sistematizovana publikacija zasnovana isključivo na proverenim podacima.”

Eminentni domaći novinari visokog renomea, poput Vlade Stankovića, Ivana Cvetkovića, Vlade Novakovića, ocenili su Živanovićev rad i odali mu priznanje, navodeći da je uradio “rudarski posao”.

U pripremi je već nastavak knjige, od 1945. pa nadalje, poručio je Boban Živanović i najavio predstavljanje ove izuzetne knjige, po objavljivanju,  nakon Beograda, i u Smederevu.

Detaljnije o najnovijoj knjizi (i prethodnim knjigama Bobana Živanovića) na web stranici www.facebook.com/hronikaprvelige ili na www.twitter.com/hronikaprvelige

U nastavku je, u najkraćem, lična ocena Vašeg izveštača:

Rad Bobana Živanovića na ovoj knjizi je školski primer istraživačkog novinarstva, motivisan čistim entuzijazmom i nepatvorenom ljubavi prema “najvažnijoj sporednoj stvari na svetu”, sa ciljem sistematizovanja obilja podataka, zasnovanim na istorijsko-arhivskoj građi, o ne tako davnim fudbalskim počecima na ovim prostorima.

Nezahvalno je porediti, ali kao što je na primer za subkulturu od izuzetnog značaja “Ex YU rok enciklopedija” Petra Janjatovića, koji takođe ima familijarne veze sa Smederevom, tako je “Hronika Prve lige 1923-1940”, u sportskim okvirima, važna za sadašnje, a naročito za buduće naraštaje.

Izuzetno i značajno delo, od neprocenjive vrednosti za sportske poslenike i ljubitelje fudbala.

Živanović je ovom knjigom učinio posebnim i Smederevo, ne samo u Srbiji, već na regionalnom nivou.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!