You are here

U Novinarskoj kući uručena nagrada za najbolji feljton „Pera Todorović“

Izvor: und.org.rs, 9 maj 2019 – Novinarki „Večernjih novosti“ Jovanki Simić uručena je novinarska nagrada za felјton „Pera Todorović“ u Novinarskoj kući u Vodicama kraj Smederevske Palanke, rodnom mestu ovog novinara, književnika i političara.

Mića Zagorčić, Nino Brajović, Jovanka Simić i Dragoljub Janojlić (foto: UNS)

„Uzbuđena sam zbog ove divne nagrade. Zahvalna sam članovima žirija, Udruženju novinara Srbije koje je pokrenulo ovu nagradu, mojim ‘Novostima’ koje su jedan od retkih dnevnih listova koji je nastavio predano da neguje žanr felјton, a koji, kao i nažalost neki drugi žanrovi savremenog novinarstva, odumiru“, rekla je na uručenju nagrade Simić.

Ona je kazala da je impresionara idejom obnavlјanja rodne kuće Pere Todorovića koja je dobrim delom realizovana, kao i da će se potruditi da animira lјude koji bi pomogli da se kuća dovrši.

U ime članova žirija Dragolјub Janojlić rekao je su ocenili da, iako je bio mali broj predloga za nagradu, svega četiri, felјtoni novinarke Jovanke Simić ističu se izuzetnim novinarskim naporom, a da je stil kojim se koristila živopisan i dovolјno moćan da čitaoca vrati 170 godina unazad.

„Oni su iscrpno svedočanstvo o važnim datumima iz istorije severne srpske pokrajine, kao što je 25. novembar 1918. godine, dan kada je proglašeno njeno prisajedinjenje matici ili još 70 godina ranije kada su na Majskoj skupštini postavlјeni temelјi za taj događaj“, rekao je Janojlić.

Dodao je da Simić vešto uspeva da čitaoca poveže sa važnim dešavanjima iz naše prošlosti koristeći se obimnom istorijskom građom, ali i do sada neobjavlјenim podacima i fotografijama pojedinih ličnosti gde do izražaja dolazi njen istraživački rad.

Janojlić je kazao da je Jovanka Simić kao pisac felјtona „pokazali izuzetnu posvećnost temi i neviđenu upornost da do detalјa istraži niz istorijskih događaja o kojima se decenijama nije govorilo“.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da to što je radio Pera Todorović će ostati večno.

„Pera Todorović je od 1883. do 1903. godine uređivao i izdavao najtiražniji tabloid u ovom delu Evrope koji je po svemu ličio na današnje savremene novine. Imao je umesto političkih uvodnika aktuelne vesti, na naslovnoj strani reklame, informacije o vremenu, izveštaje sa lutrije. Bio je u punom smislu reči moderan list“, kazao je Brajović.

On je istakao da je Pera Todorović bio vanserijski i ugledni novinar, kao i da je bio drugi po redu predsednik i obnovitelј UNS-a.

„Uspeli smo da Peri vratimo mesto koje mu pripada u srpskom novinarstvu, kulturi i javnom životu. Kako kaže Latinka Perović, inače najveći poznavalac života i rada Pere Todorovića, radi se o jednoj izuzetno obdarenoj i plodnoj ličnosti koja je svojom energijom radila kao čitave institucije“, rekao je Brajović.

Novinarska kuća „Pera Todorović“ (foto: UNS)

Govoreći o izgradnji kuće Pere Todorovića predsednik Zavičajnog društva „Vidovača“ Mića Zagorčić rekao je da ima dosta problema, ali da su oni zadovolјni postignutim. On je rekao da očekuje da Novinarska kuća do 2020. godine, kada obeležavaju 170 godina od rođenja Pere Todorovića, bude završena u kojoj će se okuplјati novinari iz cele Srbije i da će biti postati značajno mesto na kulturnoj mapi ovog dela Šumadije.

Žiri u sastavu Dragolјub Janojlić, Dragoslav Simić, Višnja Aranđelović, Dušica Milanović i Milorad Đoković (dobitnik nagrade 2017. godine) nagradili su Jovanku Simić za dva felјtona objavlјenih prošle godine u „Večernjim Novostima“: „Vojvodina od Majske skupštine do prisajedinjenja“ i „Vojvodina–čedo umnih i upornih predaka“.

Jovanka Simić je od 2001. godine šefica dopisništva „Večernjih novosti“ za Vojvodinu u Novom Sadu. Bila je dopisnica ovog lista iz Sombora i Sremskobaranjske oblasti. Osim priznanja koja joj je više puta dodelio matični list, među kojima je i nagrada za životno delo „Slobodan Glumac“, Simić je dobitnica i Interferove bronzane medalјe za reportažu.

http://www.uns.org.rs/sr/desk/UNS-news/80172/nagrada-za-feljton-urucena-jovanki-simic-video.html

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien