Raspisan javni konkurs za sredstva iz Fonda za nacionalne manjine

BEOGRAD, 9. maj 2019 – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo je danas javni konkurs za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za finansiranje programa i projekata iz oblasti kulture.

Ukupna vrednost sredstava opredeljenih za 2019. je 30 miliona dinara, što je za 37 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Sredstva se dodeljuju godišnje, u jednoj od četiri zakonom utvrđene oblasti: kultura, obrazovanje, informisanje i službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina.

Konkretnu oblast za datu godinu utvrđuje Savet za nacionalne manjine na predlog, odnosno u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ove godine Savet za nacionalne manjine je, u cilju obezbeđivanja uslova za dostupnost kulturnih vrednosti i zaštitu kulturnog identiteta i nasleđa nacionalnih manjina, usvojio predlog da prioritetna oblast za finansiranje programa i projekata iz Fonda u ovoj godini bude kultura.

Konkurs za prijavu projekata otovoren je do 7. juna 2019. godine, a pravo učešća imaju ustanove, udruženja, fondacije, privredna društva i druge organizacije čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, organizacije civilnog društva koje imaju sedište na teritoriji Republike Srbije i čija je oblast delovanja zaštita i unapređenje prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina, kao i zadužbine, fondacije i konferencije univerziteta, odnosno akademija strukovnih studija.

Od 2017. godine, iz Fonda za nacionalne manjine podržano je gotovo 100 projekata.

Dodatne informacije o javnom konkursu, uslovima i načinu prijave nalaze se na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Foto/ilustracija: Council of Europe – Convention for the Protection of National Minorities

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien