Za devet godina Srbija dala dve milijarde evra subvencija za privlačenje investitora

Izvor: novaekomija.rs, 6. maj 2019 – Od izbijanja svetske ekonomske krize 2008. do 2017. Srbija je dala 2 milijarde evra za regionalnu državnu pomoć, koja u dobroj meri obuhvata podsticaje za privlačenje investitora, pokazala je analiza CEVES objavljena u najnovijem broju Nove ekonomije.
Samo u 2017. ovi podsticaji su dostigli oko 250 miliona evra odnosno 0,6% BDP-a, naspram samo 0,2% u zemljama centralne i istočne Evrope. 
Suočena sa „požarom“ nezaposlenosti u ekonomskoj krizi, Srbija se, kao i mnoge druge zemlje, odlučila za podsticaje stranim investitorima. Broj nezaposlenih u Srbiji od početka krize 2008. do 2012. porastao je za bar 200.000 osoba. 
Kako se ocenjuje u analizi CEVES-a, ova podrška koju je Srbija pružala, po svemu sudeći bila je fokusirana na generisanje radnih mesta, kroz podsticanje investicija u kojima je potreban veliki broj radnika relativno niže ili srednje kvalifikacije. 
Kako se navodi, Uredba o uslovima i načinima privlačenja direktnih investicija određuje iznose subvencija u zavisnosti od broja zaposlenih, stepena razvijenosti lokacije, te veličine kapitalnih ulaganja. Njeni rezultati su u određenoj meri uspešni: prema podacima APR-a i procenama CEVES-a, zaposlenost u firmama sa stranim vlasništvom je u periodu od 2010. do 2018. porasla za najmanje 70.000 osoba. 
Autori analize postavljaju pitanje u kojoj meri je nastavak ovakve strategije opravdan. Usredsređenost na broj radnih mesta, rezultirao je i privlačenjem, u dobroj meri (ali ne isključivo), kompanija sa radno intenzivnim tehnologijama, niskom radnom produktivnošću, pa prema tome i niskim zaradama. 
Kod značajnog dela ovih investicija nije došlo ni do stvaranja značajnijih poslovnih veza sa domaćim dobavljačima, a zaposleni ostaju na relativno niskim nivoima obuke. 
Uz to, usled snažnog pada nezaposlenosti u poslednjim godinama, u pojedinim sredinama u Srbiji izazov sada je doći do relativno značajnijeg broja kvalifikovane radne snage potrebne za nove investicije.

https://novaekonomija.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/srbija-dala-dve-milijarde-evra-subvencija-za-privla%C4%8Denje-investitora

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!