U Smederevskoj tvrđavi počeo srednjovekovni spektakl – Bitka nacija

SMEDEREVO, 2. maj 2019 – U Smederevskoj tvrđavi je počelo jubilarno, 10. Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama “Bitka nacija”, čiji je domaćin po prvi put Srbija, i trajaće do 5. maja.

Ovaj međunarodni festival okupio je oko dve hiljade srednjovekovnih boraca iz 40 država sa pet kontinenata, koji će na spektakularnoj lokaciji srednjovekovnog zdanja, Smederevske tvrđave, posetiocima u naredna četiri dana upriličiti doživljaj Srednjeg veka i bitke vitezova.

Spektakularno i živopisno je bilo otvaranje u glavnoj areni kod Jezavskog bedema Smederevske tvrđave, sa predstavnicima svih država učesnica ovogodišnje manifestacije. Kao što običaj i tradicija nalažu, organizatori
do sada najbrojnijeg Svetskog prvenstva u srednjovekovnim borbama, dočekani su uz hleb i so i šumadijsku narodnu nošnju.

-Velika mi je čast stajati ovde danas pred vama i veliko zadovoljstvo što ste došli iz svih krajeva sveta u Srbiju u Smederevo. Ovo je jubilarno, 10. Svetsko prvenstvo i želja nam je da vam ostane u najlepšem sećanju. Naša misija je, kao domaćina, da vam boravak učinimo što lepšim i prijatnijim i da se nakon prvenstva vratite kući radosni i sa osmehom na licu. Najlepšu rečenicu tokom priprema prvenstva, koju bih podelio sa vama, čuo sam od direktora JP ‘Smederevska tvrđava’, Gorana Jovšića, koji je rekao da se kao mali igrao u ovoj tvrđavi i maštao da je vitez i da je tvrđava puna vitezova. Mislio je da je to samo san, a evo danas to se i dešava. Dobrodošli u Srbiju, dobrodošli u Smederevo, dobrodošli u Smederevsku tvrđavu – rekao je na otvaranju „Bitke nacija“ Vladimir Blagojević, direktor Just Out festivala u Manasiji i jedan od članova organizacionog tima Bitke nacija u Smederevu.

Eduard Eme, predsednik HMB, međunarodne asocijacije koja organizuje „Bitku nacija“, podsetio je da su se na prvom takmičenju, pre deset godina, borili predstavnici samo četiri države, a da je danas taj broj udesetostručen. Kazao je i da je su počastvovani time što se “Bitka nacija“ odvija ovde, u Smederevu, u Srbiji zemlji tako bogate istorije.

– Takmičari iz 40 zemalja koje ćete ovde videti zaista se bore, onako kako su se nekada borili vitezovi. Jer, naša misija je da ponovo uzdignemo srednjovekovne uzore časti. S moćnim oružjem, u teškim oklopima, povešće vas u jedinstven svet tradicije borenja, to je pravo putovanje kroz vreme, u doba srednjovekovne slave viteštva – kazao je Eme i pozvao kapitene reprezentacija da se, s desnom rukom na srcu, u svoje i ime članova reprezentacija, zakunu da će se boriti časno, u skladu sa pravilima takmičenja i viteškim kodeksom.

Osim sportskih aktivnosti, uzbudljivih predstava i autentične atmosfere srednjeg veka, posetioci će tokom četiri dana ove manifestacije, nakon dešavanja u tvrđavi, moći da uživaju i u bogatom muzičkom programu na gradskom trgu, gde će nastupiti deset muzičkih grupa.

Ovaj spektakularni događaj po svojoj koncepciji vezan je za negovanje i praksu viteške borbe, odnosno za sportsko nadmetanje u duhu srednjovekovnog viteškog boja, što podrazumeva vitešku opremu i oružje, veštinu potrebnu za upotrebu tog oružja i poznavanje tehnika viteške borbe. Radi se o borbi sa kontaktom i korišćenjem čeličnog oružja. Borci su obučeni u oklope koji su napravljeni u skladu sa istorijskim standardima. Radi bezbednosti, svo oružje je napravljeno tupo i sve bitke se održavaju pod nadzorom iskusnih stručnih lica.

U okviru međunarodnog turnira postoje muška i ženska kategorija, a definisano je pet vrsta borbi koje će se odigravati u odgovarajućim arenama: dvoboj 1 na 1, bitka 5 na 5, muške bitke 12 na 12, 30 na 30 i velika „buhrut“ bitka 150 na 150.

Po svom karakteru, sadržaju i atmosferi, „Bitka nacija“ prevazilazi okvire sportskog turnira. Program je orijentisan ka evociranju duha Srednjeg veka i što vernijoj rekonstrukciji ambijenta u kome se viteštvo razvijalo, ka održavanju žive veze sa kulturno-istorijskim nasleđem i baštinom Srednjeg veka.

Programska ponuda obuhvata srednjovekovnu muziku, ples, koncerte (kao što su nastupi sastava Spiritual Seasons i Irdorath) promociju tradicionalnih zanata, srednjovekovni sajam sa zanatskim proizvodima pravljenim uz upotrebu tehnika koje odgovaraju epohi, dečiji turnir u streličarstvu, takmičenje u okviru koga se predstavaljaju kostimi i oklopi. Tokom prvenstva, učesnici će boraviti u autentičnom kampu, koji u finim detaljima, uključujući kuhinjske posude i posuđe, oživljava srednjovekovni život na terenu.

Celokupni program biće obogaćen brojnim događanjima, uključujući i koncerte na smederevskom glavnom gradskom trgu, na kome će, od srede do subote, nastupiti domaći rok bendovi (Yu grupa, Generacija 5, The Rock, Alogia, Ortodox Celts…)

Cena dnevne karte za odrasle je 400 dinara, za decu od 6 do 12 godina 200 dinara, dok je ulaz besplatan za decu mlađu od šest godina. Karta za sva četiri dana programa za odrasle košta 1.300 dinara, za decu od 6 do 12 godina 650 dinara. Karte se mogu kupiti na biletarnici na  glavnom ulazu u Smederevsku tvrđavu, u periodu od 8.30 do 20.30 časova, a koliko je danas bilo ineresovanje, možete se uveriti na osnovu priložene fotografije.

Inicijator Svetskog prvenstva u istorijskim srednjovekovnim borbama je Međunarodno udruženje za istorijsku srednjovekovnu borbu, a „Bitka nacija“ organizuje se od 2010. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!