Konkurs za „Kreativno mentorstvo“ produžen do 30. aprila

BEOGRAD, 27. april 2019 – Konkurs za jubilarni peti ciklus programa „Kreativno mentorstvo“ produžen je do 30. aprila, saopšteno je danas portalu Podunavlje.info. „Kreativno mentorstvo” je jedinstveni mentorski program u Srbiji koji podstiče profesionalni i lični razvoj pojedinaca, profesionalaca i budućih stručnjaka angažovanih u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija, a učesnici ovog program, podsećamo, bili su i Smederevci, Milan Marković i Lazar Džamić.

Program se realizuje već sedam godina i danas okuplja mrežu od 200 ambasadora „Kreativnog mentorstva”, koji čine zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca i doprinose razvoju društva zasnovanog na kreativnosti, znanju i saradnji. Prvenstveno afirmiše i podstiče mentorstvo kao vid doživotnog učenja i razmene znanja, ideja i iskustva između etabliranih stručnjaka, mentora i budućih profesionalaca, mentija. Glavnu aktivnost programa za učesnike – mentije, predstavlja jednogodišnja individualna podrška mentora, koga tim „Kreativnog mentorstva” bira u odnosu na potrebe, ciljeve i izazove odabranih mentija. Uloga mentora je da, deljenjem znanja, iskustva i perspektiva, podrži mentija u ostvarivanju njegovih ciljeva, prevazilaženju izazova sa kojima se suočava, kao i da mu pruži podršku u ličnom i profesionalnom razvoju.

Uz jednogodišnju mentorsku podršku program pruža i relevantne treninge, predavanja i debate na aktuelne teme od značaja za rad i razvoj učesnika, studijska putovanja kao i povezivanje, umrežavanje i razmenu sa drugim angažovanim i aktivnim profesionalcima koje program okuplja. Na taj način se učesnicima pruža prilika da kroz zajedničke susrete i okupljanja sa drugim mentijima i mentorima tokom trajanja programa dobijaju priliku za razmenu iskustava i potencijalnu saradnju sa njima. Uz to, učesnici dobijaju kontinuiranu podršku tima „Kreativnog mentorstva” i promociju njihovog rada i dostignuća tokom trajanja programa ali i nakon toga, kada postaju deo alumni mreže.

Za učešće u programu biće izabrano 25 novih učesnika – sadašnjih i budućih profesionalaca u oblasti kulture, umetnosti i medija iz svih delova Srbije, koji dolaze iz javnog, civilnog ili privatnog sektora ili koji deluju samostalno.

Potencijalni učesnici u programu bi trebalo da budu aktivni u nekoj od različitih oblasti najšire shvaćene oblasti kulture, koja obuhvata, ali nije ograničena na: umetnost, kulturno nasleđe, kreativne industrije (dizajn, arhitektura, moda, film, fotografija, gejming, muzika), kulturne politike, obrazovanje u kulturi i kroz kulturu, menadžment i produkciju u kulturi, istraživanja u oblasti kulture, kulturu za decu i mlade, društveno angažovanu kulturu i umetnost, kulturologiju, medijsku produkciju, međunarodnu kulturnu saradnju i druge srodne oblasti. Formalno obrazovanje u nekoj od ovih oblasti nije uslov za učešće, već dosadašnji, trenutni ili budući rad, želja za daljim profesionalnim usavršavanjem i relevantna postignuća za kulturnu i medijsku scenu.

Iako je program prvenstveno namenjen onima koji su već profesionalno aktivni i imaju ostvarene rezultate u nekoj od navedenih oblasti koje su u fokusu programa, učesnici u programu mogu biti i pojedinci koji su trenutno u procesu formalnog obrazovanja. Isto tako, za izbor za učešće u programu nije relevantno da li su nezaposleni, honorarno angažovani, volonteri, preduzetnici, samostalni umetnici ili drugo. Ne postoji starosno ograničenje za učešće – program ima za cilj da podrži profesionalce i buduće profesionalce svih generacija, aktivne u navedenim oblastima, koji žele da rade na sebi i svom profesionalnom razvoju uz podršku mentora.

Organizatori programa podstiču prijave iz manjih i udaljenih sredina jer im je cilj da podrže pojedince koji nemaju u svojim lokalnim sredinama iste prilike za profesionalnu podršku i usavršavanje kao što je to slučaj u većim gradovima.

Učesnici u prethodnim ciklusima ovog programa dolazili su iz različitih delova Srbije i bavili se raznovrsnim oblastima kulture i umetnosti, ali je svima bila zajednička želja da rade na sebi, da se usavršavaju i da uz pomoć mentora rade na realizaciji svojih ciljeva. Među njima su, kako je rečeno, bili i Smederevci – Milan Marković, kustos – pedagog u Muzeju u Smederevu i Lazar Džamić, kreativni strateg, donedavno šef tima za brend strategiju u Guglovom kreativnom think-thank-u ZOO u Londonu.


Skorašnji članci

error: Content is protected !!