Projekat ,,Probudi Dunav“ – razvoj nautičkog saobraćaja Podunavlja

BEOGRAD, 23. april 2019 – Agencija za upravljanje lukama Republike Srbije predstavila je nastavak rada na projektu „Probudi Dunav“ čiji je cilj promocija nautičkog saobraćaja i turizma gornjeg i donjeg Podunavlja, kroz povezivanje jedanaest autentičnih gradova: Smederevo, Kladovo, Donji Milanovac, Kostolac, Golubac, Veliko Gradište, Novi Sad, Beograd-Zemun, Sremske Karlovce, Apatin i Banoštor.

Ovom prilikom, prezentovani su glavni ciljevi, planovi i aktivnosti koje će biti sprovedene u okviru projekta, iskoristivosti autentičnih potencijala koje nudi Dunavski region Srbije, kao i dosadašnji rezultati rada Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije.

Vuk Perović, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama rekao je da je zahvaljujući dobroj saradnji sa resornim Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture putnički saobraćaj zabeležio dobre rezultate. Podsetio je da je u razvoj pristanišne infrastrukture u protekle tri godine Vlada Srbije uložila oko 250 miliona dinara i dodao da je Agencija tokom 2018. godine izdvojila 40 miliona dinara za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu.

Perović je istakao da je za ovogodišnju nautičku sezonu planirano otvaranje međunarodnih putničkih pristaništa u Zemunu i Ramu, a da će u naredne dve godine pristaništa u Sremskim Karlovcima, Banoštoru i Apatinu biti spremna za doček prvih kruzera.

Međunarodni putnički saobraćaj, iz godine u godinu, beleži stabilan trend rasta. Prema podacima Agencije, tokom prošlogodišnje nautičke sezone, na šest međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji zabeleženo je 1.150 pristajanja kruzera i više od 157.000 prelazaka obale. U odnosu na 2017. godinu, broj pristajanja kruzera veći je za 15%, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za petinu.

Beograd je, i dalje, stranim turistima najatraktivnije međunarodno putničko pristanište sa više od polovine ukupnog broja pristajanja i oko 80.000 turista. Slede ga pristaništa u Novom Sadu i Donjem Milanovcu. Prošle godine, otvorili smo pristanište u Golupcu, koje je uspešno završilo nautičku sezonu sa 44 pristajanja i više od 6.000 prelazaka obale. Prateći stalan i povoljan trend rasta u putničkom saobraćaju, očekujemo da se do 2025. godine udvostruči broj pristajanja kruzera i turista na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji’’ – izjavio je Vuk Perović, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekao je da je to ministarstvo uvrstilo vodni saobraćaj u novi investicioni ciklus u oblasti infrastrukture. Kovačević je istakao da je vrednost projekata u vodnom saobraćaju oko 205 miliona evra kao i da se do kraja godine očekuju dodatna ulaganja. Podvukao je da će ministarstvo, pored investicija u unapređenje lučke infrastrukture i plovnih puteva u Srbiji, posebnu pažnju posvetiti obnovi domaće flote.

Kada je reč o putničkom saobraćaju, Kovačević je rekao da ministarstvo ulaže napore kako bi se kroz poboljšanje infrastrukture u narednim godinama povećao broj kruzera i putnika na rekama u Srbiji.

Tatjana Strahinjić – Nikolić, programska analitičarka u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) rekla je da je saradnja sa Agencijom tokom trajanja prvog dela projekta ,,Probudi Dunav“ bila izuzetno uspešna. Kako je navela, cilj UNDP je stvaranje novih partnerstava i unapređenja lokalnih samouprava, pa je u skladu sa tim projekat prepoznat kao mogućnost da se pospeši lokalni razvoj u Srbiji.

Promocija prirodnog bogatstva Podunavlja će omogućiti razvoj istočnih i severnih krajeva naše zemlje i putničkog rečnog saobraćaja u Srbiji. Na taj način, podstiče se povećanje prihoda lokalnih samouprava kroz turizam i afirmaciju domaće radinosti. Cilj Agencije jeste da gradove ovog područja ucrta na turističku mapu Evrope, a Srbiju svrsta među lidere u putničkom saobraćaju.

Foto: podunavlje.info/ Agencija za upravljanje lukama Republike Srbije aul.gov.rs

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien