Igrokazom „Što se bore misli moje“ otvorena sezona u Vili Obrenovića

SMEDEREVO, 19. april 2019 – Od prvih dana aprila Vila Zlatni breg, poznatija kao Vila Obrenovića na Plavincu, ponovo prima posetioce. Sezona koja je uveliko u toku, i koja će potrajati do oktobra, danas je i zvanično otvorena u Galeriji smederevskog Muzeja izvođenjem igrokaza „Što se bore misli moje“.

Ove godine odlučili su se na ovakav, specifičan način „obaveštavanja“ javnosti o tome, kako je rekao Goran Jovšić, v.d. direktora JP „Smederevska tvrđava“, u čijoj su nadležnosti i posete ovom istorijskom zdanju, jer su i tema i likovi umnogome bliski – knez Mihailo Obrenović i njegova žena, knjeginja Julija. I ambijent u kome se radnja odvija je sličan – letnjikovac, do duše ne ovaj nego „Ivanka“, u današnjoj Slovačkoj.

Muzičko-scenski igrokaz je, kako se moglo čuti od autorke Zlate Tipold, svojevrsno oživljavanje jedne gotovo zaboravljene vrste – muzejskog pozorišta. Tako su, kroz pozorištem oživljen razgovor kneževskog bračnog para, okupljeni u smederevskom Muzeju mogli da saznaju neke ne baš previše poznate detalje iz tog perioda, ali i da čuju pesme, uključujući i naslovnu „Što se bore misli moje“, koju je napisao baš knez Mihailo.

Za ovu pesmu, starogradsku romansu, dugo se mislilo da je narodna, da bi se tek početkom ovog veka saznalo ko je autor dela, prvi put izvedenog od strane Kornelija Stankovića 1860. godine.

Što se bore misli moje

 

Što se bore misli moje
Iskustvo mi ćutat` veli,
Bež`te sada vi oboje
Nek mi srce govori.

Prvi pogled oka tvoga
sjajnom suncu podoban
plenio je srce moje,
učinio robom ga.

Da te lјubim, ah, jedina
celom svetu kazaću,
sam` od tebe, ah, premila,
ovu tajnu sakriću.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!