Od ponedeljka predfestivaslki program 36. Nušićevih dana

SMEDEREVO, 14. april 2019 – Predstavom „Sumnjivo lice“ u izvođenju Okret teatra iz Beograda u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, u ponedeljak, 15. aprila u 20 časova, počinje predfestivalski program 36. Pozorišnog festivala Nušićevi dani. Ulaz je besplatan.

U „Sumnjivom licu“ Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Okret teatra, igraju: Marko Nikolić, Danijela Tanasković, Marija Ćeranić, Nikola Krneta, Milan Vranešević.

Predstava je rađena po jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, koje je neizostavni deo lektire za osnovne škole. Na duhovit, zanimljiv i lepršav način, uz kreativno osmišljene filmske sekvence, raskošnu scenografiju i kvalitetnu muziku, glumci će oživeti živopisne likove kojima je Nušić opisao stanje u društvu, ali i ismejao loše karakterne osobine ljudi, koje su univerzalne i prisutne u svakom vremenu. Predstava je namenjena kako učenicima osnovnih i srednjih škola, tako i starijim građanima.

 “Stručni tim Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja smatra da je predstava odličan primer za ostvarivanje principa očiglednosti u nastavi jer je čvrsto utemeljena na originalnom tekstu B. Nušića. Takođe, smatramo da su scenski efekti, iako dovoljno skromni da ne narušavaju literarni aspekt ovog dela, ubedljivi i funkcionalni (kostim, svetlosni efekti, muzika). Segmenti/delovi dramske radnje koji su predstavljeni filmom i „duplom pozornicom“ takođe mogu biti inspirativni za obradu na časovima različitih predmeta…”

Kritika je rekla…

“Nušićev komad ‘Sumnjivo lice’, u izvođenju ‘Okret teatra’ iz Beograda je pozorišni čin rađen u potpunosti u nušićevskom duhu, ne odstupajući od originalnog teksta, te ne pokušavajući adaptirati ili eksperimentisati sa Nušićem. Petočlani ansambl je zaslužio pohvale, igrali su posvećeno, tačno, glumački nadahnuto, ispunivši očekivanja publike u potpunosti. U prilično ujednačenom ansamblu nešto teži zadatak od ostatka ansambla imali su Danijela Tanasković i Milan Vranešević. Njih dvoje su se u dvostrukim ulogama koje su tumačili snašli na mahove fantastično, a nešto bolja je bila Tanaskovićeva u tumačenju Anđe i sreskog špijuna Alekse Žunića. Odličnom transformacijom iz uloge majke u ulogu pomalo senilnog, smotanog, sreskog špijuna, bila je, po mišljenju mnogih, prvo ime ansambla. Sreski špijun Žunić, kojih je danas tuce na svakom koraku, u izvođenju Danijele Tanasković bio je na tragu kombinacije inspektora Kluzoa i braće Marks…”

”Udarni” tandem ove predstave čine Marko Nikolić, koji je tumačio Jerotija Pantića i Nikola Krneta, u tumačenju pisara Viće. Njih dvojica su kvalitetno nosili pvu predstavu, ne odstupajući ni pedalj od likova koje se tačno izgradili i donijeli na pozorišne daske. Karijerista Jerotije, kapetan sklon čitanju tuđih pisama, prilično glup i ograničen, te bezuslovno odan gospodaru te pisar Vića, prepotentna ulizica, makijavelistički tip karijeriste, ne toliko odan vlasti, jer je doživljava kao ‘kravu muzaru’ čije ‘mlijeko’ kupuje hapšenjem potpuno nedužnih ljudi. Nikolić i Krneta su pokazali da su uigran tandem, a na njihovoj igri se gradila cijela predstava, pa sa te strane, najveće zasluge idu baš njima…”

Skorašnji članci

error: Content is protected !!