Laureat festivala po drugi put Milan Lazić iz Smedereva

Izvor: InfoBijeljina/Srna, 14. april 2019 – Milan Lazić iz Smedereva je laureat 11. Međunarodnog festivala “Dani harmonike” u Ugljeviku.

Mladi umjetnik učenik je četvrte godine srednje muzičke škole, a ovo je njegova druga festivalska pobjeda zaredom na „Danima harmonike“. 

„Drago mi je što festival raste, a i mi zajedno sa njim. Ovo je jako lijepo iskustvo“, rekao je Lazić novinarima. 

Lazić je rekao da harmoniku svira 10 godina i da je do sada osvojio više od 50 nagrada u Srbiji i inostranstvu. 

Organizator Festivala Slaviša Perić ocijenio je kao uspješne ovogodišnje „Dane harmonike“ u Ugljeviku, koji su održani pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović. 

„Imali smo veliki odziv takmičara iz čak 16 zemalja, a činjenica da smo imali više od 200 takmičara solista na harmonici govori o reputaciji ovog festivala i njegovom značaju za razvoj harmonike“, rekao je Perić. 

Perić je naveo da visoku reputaciju ovog festivala u Evropi obezbjeđuju i renomirani članovi žirija, kao i svjetski slavni izvođači Vladimir Murza, Jurij Šiškin i drugi. 

On je rekao da je primarni cilj festivala afirmacija mladih talenata. 

Po kategorijama solista festivalski pobjednici su Đorđe Perić, Ajdin Okić i Husejn Barjaktarević iz BiH, Leonardo Lici Mantas iz Litvanije, Piet Daniels iz Švedske, Milan Lazić iz Srbije i Pavel Masjuk iz Rusije. 

U takmičenju kamernih sastava pobjednici su u sve tri kategorije iz BiH – Tarik Čalić i Osman Mulahuseinović, Amar Ćosić i Dejan Bjelobaba, te Bojan Grmuša, Marko Babić i Radovan Ivanović. 

Najbolji u kategoriji varijete su Đorđe Perić iz BiH i Gabriel Kunikait iz Litvanije. 

Festival „Dani harmonike“ nastavlja se sutra koncertom laureata u Centru za kulturu u Bijeljini sa početkom u 19.30 časova, na kojem će nastupiti i svjetski umjetnici na harmonici Vladimir Murza, Mirko Paterini i Jurij Šiškin. 

Festival se završava koncertom laureta i Jurija Šiškina u utorak, 16. aprila, u Centru lijepih umjetnosti „Gvarnerijus“ u Beogradu sa početkom u 20.00 časova. 

Foto: Dani harmonike

Skorašnji članci

error: Content is protected !!